avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

de marire CCC beneficiaza doar mamicile care au lucrat sau /si cele care sunt la facultate la zi ? sunt foarte curioasa ...si cam ce suma s-ar da? si CCC se poate da pt 1 an sau 2?
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
lusyana, utilizator
Cel mai recent răspuns: lusyana , utilizator 19:59, 21 Mai 2013
poti sa iai ccc doar u an
1. Ce intelegeti dvs. prin "marirea" CCC?

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua șansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licență ori de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în țară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, cu excepția situației de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
...

3. - Daca in toate cele 12 luni anterioare nasterii copilului mama este studenta la zi atunci indemnizatia pentru CCC va fi de 600 lei lunar.
- Va mai primi si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi 42 lei lunar pana la 18 ani.

4. Ca studenta ar fi bine sa opteze pentru varianta de CCC pana la 2 ani.

5. Daca nu v-am satisfacut curiozitatea, reveniti!
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc!
am depus actele....si pot lua c.c.i.a..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 240/2010 NicolaeOlaru NicolaeOlaru Buna ziua. Sotia mea a nascut de curand si fiind eleva in momentul nasterii beneficiaza de indemnizatie de 600 de lei pentru cresterea copilului. Ce vreau sa ... (vezi toată discuția)
Obtinere indemnizatie ContSters352263 ContSters352263 Buna ziua, sunt studenta in anul I la facultatea de Alimentatie si Turism si am ramas insarcinata in luna octombrie. As dori sa stiu daca pot obtine ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil DANYLEHA DANYLEHA Buna ziua.sotia mea va naste in luna iulie,in aceasi luna va termina si cursurile postuniversitare cu frecventa la zi.putem beneficia de indemnizatia de ... (vezi toată discuția)