Am cumparat impreuna cu o sora de a mea o casa de locuit si mai mult pamant si in urma neintelegerilor am decis sa facem iesirea din indiviziune ( partaj)
Pe fondul neintelegerilor , sora mea a schimbat incuietorile la usi , inchis portile si ma amentinta sa nu mai vin la aceasta casa .
Cum pot sa procedez pentru a putea beneficia de dreptul meu de proprietate pana la definitivarea procesului ? Trebuie sa ma adresez Politiei sau instantei ? Un proces poate dura si ani de zile iar eu vreau sa merg la proprietatea mea .
Multumesc
Puteti promova o actiune avand ca obiect obligatia de a face , pe cale de ordonanta presedintiala ( masura vremelnica, ce poate fi solutionata chiar fara citarea partilor ).
Astfel , prin hotararea judecatoreasca sotia va fi obligata sa va permita accesul dumneavoastra in locuinta si sa va predea un duplicat al cheilor pe care le detine.
In materia ordonantei presedintiale, cererea se va depune la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta se poate cere daca avem deja pe rol un proces de drept comun sau chiar daca nu exista o actiune principala introdusa.
Judecarea ordonantei se face de catre un singur judecator, de urgenta si cu precadere. Desi legea permite judecarea chiar fara citarea partilor, datorita exigentelor dreptului la un proces echitabil, in general partile se citeaza.
Poate fi depusa o plangere penala, pentru a fi efectuate acte de cercetare sub aspectul infraciunii de tulburare de posesie, incriminata de art. 220 din Codul penal.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala si este operanta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.