avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... onorarii si taxe notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

onorarii si taxe notariale

daca eu am vandut un imobil cu 50% mai putin din valoarea trecuta in grila notarului de ce trebuie sa platesc taxele conform grilei si nu conform realitatii? Chiar nu este vorba de o evaziune fiscala, este real , atat am incasat. Am intrebat insa notarul daca as fi declarat mai mult daca era o problema si a spus ca nu. pai e corect?
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 10:59, 10 Noiembrie 2009
MULTUMESC MULT PT TEXT.
EU CRED INSA CA ACTUALIZAREA TREBUIE FACUTA IN BAZA EXPERIZELOR...INSPIRATE DIN REALITATE SI ANUME DIN VANZARILE TUTUROR NOTARILOR SI NU INVERS, EI SA STABILEASCA UN PRET IAR DACA TU CUMVA VINZI CU UN PRET MAI MIC TREBUIE SA PLATESTI IMPOZIT CONF GRILEI
Chiar asa se face ... fiecare Camera a Notarilor Publici dispuse de un Ghid privind preturile orientative ale proprietatilor imobiliare, in functie de care stabilesc taxele notariale.
Daca pretul tanzactiei este sub valoarea prevazuta de expertiza, taxele se calculeaza in functie de suma prevazuta de expertiza.
Daca pretul tranzactiei este peste nivelul prevazut de expertiza, atunci taxele sunt calculate la aceasta valoare.

:offtopic:
Scrierea nejustificata cu majuscule este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum.
Scuze pentru "tipat" nu am stiut. Pur si simplu ramasese activat butonul "Caps Lock".
referitor la subiect: Daca sumele declarate la incheierea tranzactiilor imobiliare sunt luate drept reper in analiza stabilirii grilei...., de ce nu te si taxeaza conform pretului declarat. Inteleg faptul ca trebuie evitata evaziunea fiscala si ca trebuie sa existe repere.Ce nu inteleg este faptul ca sunt constransa a platii taxe (si nu mici sunt diferentele in momentul asta) nejustificat. Daca notarului i se pare ceva suspect nu are decat sa informeze organele competente(de fapt cred ca au chiar aceasta obligatie).
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
A trecut mult timp de la inceputul discutie, ma scuz dar poate mai citeste cineva. Aceasta grila, este facuta de 2 firme care se ocupa de : statistica? nu, se ocupa de imobiliare. Ele sunt probabil agreate de cineva. In plina criza a vanzarilor, azi 9 noiembrie 2009, o garsoniera in Berceni capatul Oltenitei, la 2000-3000 metri de iesirea din Bucuresti, evaluarea pt impozit este de 55.000 euro. La 01.01.2009 a fost stabilita aceasta grila. Stiti cat costa 2 dormitoare plus living plus dependinte si garaj in Detroit datoritra crizei? 5000-6000 dolari. In Austria o casa cu 105 mp locuibili 70-80.000 mobilata. e adevarat ca nu in centru unui oras. La periferie. Domnilor e o placere sa traiesti aici. Daca as spune ca pt acea garsoniera trebuie sa platesc taxe la cumparare de 2000 de euro, cuiva in lumea asta pt 33,3 mp. camera, bucatarie baie( locuibili) ar cadea jos de ras. Eu inteleg taxe si impozite, dar macar un minim neimpozabil ar fi cred in anul 2009 ceva normal.Daca as fi cumparat Peles ok platex lux dar asa......Dam castel Peles gratis( construit din bani publici-domeniile Regale erau instituite din bani publici pt folosinta Casei Regale, nu in propietatea Casei Regale) si punem la jupuiala pe cine ne cade in mana. Insusi faptul ca cele doua firme au facut o grila de valori pt case si apartamente numita Orientativa, iar firmele respective erau direct interesate ( valoarea data de aceste firme care intermediau afaceri imobiliare prin comision la valoarea de impozitare determina si valoarea incasata de ele pe tranzactie) arata ca multe sunt caile legii. Iar faptul ca notarii determina o valoare de piata, ma face sa rad da nu de bucurie. De ce credeti ca la nivel mondial este o asemenea criza si inceputa pe fond imobiliar. Cumva din cauza unor speculatii de valoare a unor bunuri? Va multumesc
buna ziua!
valoarea de grila este obligatorie atat pt notari, dar mai ales este impusa de catre stat!
statul percepe impozit din tranzactiile imobiliare si pt a nu fi "prejudiciat" cere ca acest impozit sa fie calculat la val de grila!

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul realizat prin vanzarea de imobile segovia_48 segovia_48 Doresc sa vand un apartament si vreau sa stiu daca suma tranzactiei este cea declarata de partile implicate sau aceasta este stabilita de notar dupa anumite ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit Adriana Irimia Adriana Irimia la transferarea dr de proprietate se plateste un impozit pe venit de 2 sau 3 %. Daca eu vand un imobil cu suma de 10.000E, iar in grila de la notar este min ... (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)