Buna seara!
Locuiesc in Germania si am probleme cu pronuntarea numelui meu. Din acest motiv nemtii m-au numit altfel. In comunitatea de acolo mi-au pus un nume cu rezonanta nemteasca, dar nu am acte oficiale (e un cerc vicios, neavand buletin )Mai mult, mai exista un infractor cu acelasi nume si prenume (am chiar doua prenume) . din acest motiv am fost deseori oprit in aeroport pentru ca respectivul e dat in urmarire generala. Se poate schimba numele? Din pacate din anumite motive nu pot sa trec pe numele mamei. Ce solutii ar putea exista...Pot sa renunt la o litera din nume...? S-ar usura pronuntia? Pot sa trec pe numele folosit in comunitatea de acolo? Ce documente mi-ar trebui? Pot sa renunt la nume si sa treaca unul din prenume drept nume?
Puteti solicita ajutorul celor din comunitatea nemteasca in sensul ca acestia sa dea declaratii la un notar care are apostila de la Haga cum ca in comunitatea lor dvs. sunteti cunoscut cu numele. x..Apoi veniti in Romania , la starea civila de la domiciliul de aici si solicitati schimbarea numelui pe cale administrativa. Puteti la fel de bine sa imputerniciti pe cineva din Romania care sa se ocupe de acest lucru. Aveti nevoie de cazierul fiscal, de cazierul juridic, de certificatele de nastere legalizate si de un anunt in Monitorul Oficial. Daca sunteti casatorit aveti nevoie si de acordul sotiei. procedura dureaza cam 3 luni.