avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... e necesar sa ne reprezinte obligatoriu un avocat?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

e necesar sa ne reprezinte obligatoriu un avocat?

Buna ziua,
Drim sa infiintam un ONG. Am redactat statutul si actul constitutiv sub indrumarea unui avocat. Din pacate, avocatul nu mai este disponibil si nici nu am gasit pe altcineva. Rezervarea numelui asociatiei expira in 2 saptamani.
Intrebarea mea e: putem continua demersurile singuri, inclusiv cele de la Judecatorie, fara a mai fi reprezentati de avocat?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 16 Februarie 2009
Sigur, prezenta unui avocat nu este obligatorie in acest caz.
Intradevar nu este obligatorie prezenta unui avocat dar eu cred ca este recomandata.Atentie la autentificarea Statutului si a Actului constituiv.
adiv a scris:

Intradevar nu este obligatorie prezenta unui avocat dar eu cred ca este recomandata.Atentie la autentificarea Statutului si a Actului constituiv.

Stiu ca aceste acte trebuie autentificate. In cazul nostru, cine ne poate ajuta? Cred ca in acest caz, trebuie autentificate de catre notar...nu?
Actul constitutiv si statutul pot fi facute in forma autentica ( la notar) sau atestate de un avocat.( conform art. 6 din OG 26/2000, asa cum a fost modificat prin Legea nr.246/2005). Ca atare daca apelati la servicile uni avocat acesta va putea atesta actele si va putea indeplini si formalitatile ulterioare de inregistrare a asociatiei in vederea dobindirii personalitatii juridice.
adria_bd a scris:

Stiu ca aceste acte trebuie autentificate. In cazul nostru, cine ne poate ajuta? Cred ca in acest caz, trebuie autentificate de catre notar...nu?

Potrivit OG nr.26/2000, in vederea dobandirii personalitatii juridice, membrii asociati incheie actul constitutiv si statutul asociatiei, in forma autentica sau atestata de avocat.
Prin urmare, fie solicitati ajutorul unui notar public pentru autentificarea actelor constitutive , fie mergeti la un avocat care sa va ateste aceste acte.
Ajutorul unui avocat este benefic la intocmirea si redactarea actelor constitutive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infintarea asociatiilor fatafanta fatafanta Buna .Ma poate lamuri si pe mine cineva cu o neintelegere?Actele depuse pentru inscrierea in registrul asociatiilor trebuiesc autentificate la notar?Multumesc ... (vezi toată discuția)
Intocmirea actului constitutiv si al statutului caragioiu_anca caragioiu_anca Buna ziua, Doresc sa stiu cine anume redacteaza actul contitutiv si statutul unei asociatii? Membrii fondatori? (vezi toată discuția)
Fundatii si asociatii ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti care este suma minima necesara(capital social/patrimoniu)pentru infiintarea unei fundatii sau asociatii?Si inca ceva.Este adevarat ca si ... (vezi toată discuția)