avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mosteneste cota parte apartament cu repartitie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mosteneste cota parte apartament cu repartitie de la stat ?

In 1983,pe numele mamei sotului meu,este repartizat un apartament cu 3 camere,oferti prin IJTL,intreprinderea de transport la care lucra, lunar platind chirie la stat.In acest apartament,din anul primirii acestuia,s-a mutat familia compusa din mama sotului,sotul dansei si cei doi copii necasatoriti din trei.(Al treilea copil,casatorit, locuia deja de peste 20 ani,in alta parte,cu familia lui.)
In 1989 mama sotului decedeaza. si cu cateva luni inainte de-a muri, unul din cei doi copii care locuiau cu ea se casatoreste si se muta din apartamant.
In apartament ramane sotul ramas vaduv avand calitatea de pensionar si fiica lui necasatorita,salariata.
In 1991 ,fiica isi duce tatal la notariat si doar cu acordul tatalui,in calitate de colocatar cu ea, trece contractul apartamentului dat de stat cu chirie de pe numele mamei ei decedate,pe numele ei ca fiica a decedatei,fara sa ceara acordul celor doi frati,care in acel moment locuiau fiecare la casa lui,fiind casatoriti.
Din 1991, fiica incepe sa plateasca ratele la apartamentul dat de stat,dandu-se legea conform careia chiariasii isi pot cumpara locuinta data de stat,pe un pret de nimic.Pe-atunci era baneste vorbind ,un pret simbolic ,cat un televizor un astfel de apartament.
In 1993 decedeaza si tatal sotului meu,fiica necasatorita,ramanand singura in acest apartament.
Intrebarea este: sotul meu si respectiv fratele lui n-au niciun drept la o cota parte din acest apartament,avand in vedere ca acel contract de chirie era pe numele mamei decedate cand a fost transferat pe numele fiicei doar cu acordul tatalui?
Avand in vedere ca fiica si-a platit mare parte din pretul apartamentului din pensia tatalui ei,(cei doi frati ramasi fara absolut nimic ca mostenire dupa moartea parintilor,fiica ramanand cu apartamentul si bunurile toate din el),ar avea dreptul macar la o cota parte din banii achitati pentru apartament in cei doi ani,cat tatal traia si locuia cu fiica,pensia lui fiind administrata integral de fiica lui?

Cel mai recent răspuns: mariapopescu , utilizator 20:45, 17 Februarie 2009
Daca fiica a incheiat un contract de vanzare cumparare pe apartament si apare ca si titulara a dreptului de proprietate nu se poate vorbi despre o masa succesorala compusa din acest imobil pe numele mamei sau tatalui dvs. Pentru bunurile mobile ce au apartinut celor doi parinti ai dvs. se poate solicita partajul averii succesorale si iesirea din indiviziune cu toti mostenitorii .
Multumesc pentru raspuns.
In cei doi ani de cand fiica si-a transferat contractul de inchiriere de la stat de pe numele mamei decedate pe numele ei, tatal cu care locuia a contribuit baneste la avansul de 30% din pretul apartamentului si la ratele lunare,timp de doi ani,dupa care a murit.
Firesc ar fi ca jumatate din suma achitata pentru apartament,partea de contributie a tatalui care avea pensie cat salariu mediu pe economie la acea vreme, sa fie impartita in trei,intre cei trei copii ai lui,inclusiv cu fiica necasatorita ramasa propietara in apartament.
Sunt sanse de reusita cu vreun demers in acest sens?
Aveti posibilitatea sa solicitati aducerea la masa succesorala a sumei de bani adusa ca aport de tatal dvs. actualizata cu indicele de inflatie , daca faceti dovada participarii tatalui dvs. la plata pretului .
Cum se poate face dovada platii,contributiei tatalui la plata avansului pentru apartament si a ratelor?
Singura dovada a contributiei lui este ca locuia impreuna cu fiica lui necasatorita in acest apartament,in intervalul celor doi ani batranul ramas vaduv,dandu-i fiicei pensia sa o administreze,el fiind in varsta si diagnosticat cu cancer,din cauza caruia dupa doi ani a murit.
Dv. doriti o bucatica din suma actualizata de atunci? Suma care, dupa cum spuneti, era cam pretul unui televizor?
Atat face fraternitatea la sotul dv.?
Sincer, nu inteleg, oentru cateva milioane... parca vad si o avere data la avocati de catre ceilalti mostenitori nemultumiti, totul doar ca acestia sa afle ca nu au acceptat mostenirea in termen legal sau ca inmormantarea a fost mai scumpa decat banii in cauza...
Dovada platii se poate face cu acte: transfer bancar etc. Dar ma indoiesc sa existe sanse reale, cu atat mai mult cu cat nici povestirea dv. nu are toate datele reale, caci fiica nu putea trece numai cu acordul tatalui acel contract pe numele ei, din ce-mi amintesc eu despre clauzele acestor contracte...
Asa incat, daca aveti dreptate si s-a intamplat ceva fals, desfiintati actul si va luati banutii sa-i impartiti...
Daca nu, nu conteaza ca ceilalti copii nu si-au dat acordul, caci ordonanta 40 se referea numai la cei care locuiau efectiv acolo, restul familiei neavand niciun drept.
Mult noroc!

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament, viagerat, uzufruct ? bogdanel26 bogdanel26 Locuiesc intr-un apartament inchiriat de la un batran de 83 de ani. Doresc sa cumpar acest apartament. Doresc sa ii achit un avans consistent dupa care sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune meryemmmm meryemmmm v-as ruga sa ma lamuriti in urmatoarea situatie referitoare la o succesiune: ce urmeaza a fi facuta zilele acestea; familia batranului decedat este compusa ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)