Locuiesc intr-un apartament inchiriat de la un batran de 83 de ani. Doresc sa cumpar acest apartament. Doresc sa ii achit un avans consistent dupa care sa platesc un fel de rate (in loc de chirie) pana la achitarea apartamentului, sau pana la decesul batranului. Care este cea mai corecta procedura, atat pentru el, cat si pentru noi, chiriasii?
Ratele la care va ganditi sa le achitati pana la decesul vanzatorului constituie o renta viagera, dar asta inseamna sa-i achitati renta lunara si dupa ce pretul apartamentului, asa cum il aveti in vedere acum, va fi intrecut de avansul achitat si de rentele ulterioare. Ar fi un contract aleator in urma caruia ati putea sa pierdeti daca viata batranului va fi suficient de lunga.
Daca incheiati un contract de vanzare-cumparare, restul de pret ramas neachitat catre vanzator la data decesului sau va putea fi cerut de mostenitori.
Puteti incheia un contract de vanzare cumparare cu renta viagera ,prin care sa-i achitati proprietarului o anumita suma din valoarea imobilului,dupa care achitati periodic o suma care sa constituie cheltuieli pentru intretinerea proprietarului pana la deces,eventual puteti stabili sa va asumati si cheltuielile pentru inmormantare.Sau mai puteti incheia un contract de vanzare cumparare cu plata in sistem de rate,dar aici, in cazul decesului proprietarului achitati in continuare ,ratele, urmasilor.
faptul ca nu este casatorit si nu are urmasi nu inseamna ca nu poate avea mostenitori (frati, surori, descendenti din frati si surori, unchi, veri primari).
Da, dreptul de proprietate astfel dobandit se va inscrie in cartea funciara.
Atentie, daca batranul va deceda in termen de 20 de zile de la incheierea contractului de renta viagera, contractul este nul.