Am o intrebare simpla pentru d-voastra:
In ianuarie 2013 un angajat are Certificat medical. Acesta a mai avut in luna august 2012CM. Cum stabilesc baza formata din cele 6 luni de cotizare? Din iulie pana in decembrie inclusiv? Adica august intra in baza de calcul, sau raman doar la 4 luni, avand in vedere ca legea spune parca "ultimele 6 luni din ultimele 12 luni de cotizare ", deci e nevoie de continuitate?
Nu stiu daca am fost suficient de clar sau daca am postat pe site-ul si sectiunea corecte. Ii multumesc aceluia care imi va putea raspunde la aceasta simpla intrebare.
Cf. prevederilor art. 8 alin. 2 din OUG 158/2005, concediile medicale se asimileaza stagiului de cotizare:
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizatiilor se utilizeaza perioadele asimilate stagiului de cotizare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3), veniturile care se iau in considerare sunt:
a) indemnizatiile de asigurari sociale de care au beneficiat asiguratii, prevazute la art. 8 alin. (2).