zita-lucia a scris:
jurnalul tva de cumparari cu are rubrica de tva neexigibil.
Banuiesc ca ati vrut sa scrieti ca "
nu are rubrica de tva neexigibil", ceea ce este incorect.
Inregistrarea contabila este urmat.:
la achizitie: 4426 = 401 513.88
Daca aveti in program optiunea "TVA la incasare" aceasta trebuie selectata si in principiu programul ar trebui sa va genereze aceasta inregistrare. Daca nu, sa o modificati Dvs. dupa ce efectuati inregistrarea contabila. Dar nu mi se pare in regula.
Contul 4428 aferent TVA neexigibil trebuie sa poarte un analitic, pentru a se face distinctia intre TVA-ul aferent facturilor primite de la firmele care aplica sistemul "TVA la incasare" si TVA-ul aferent achizitiilor pe baza de aviz. Altfel nu le mai dati de cap.
la plata facturii 4426 = 4428 513.88 ceea ce mi se pare aberant pentru ca se dubleaza val.TVA in 4426.
Foarte corect!
Pentru celelalte ramine inregistrarea veche 4426 = 401 chiar daca au fost achizitii de la furniz.care aplica TVA la inc.
Luati legatura urgent cu administratorul softului respectiv si explicati-i despre ce este vorba. Nu puteti lasa inregistrarile asa si nici sa va intoarceti cu o luna si jumatate in urma pentru a modifica inregistrarile contabile. In afara de aceasta, trebuie modificat jurnalul de cumparari. Eventual aratati-i acestuia modelul aparut pe site-ul ANAF. Este obligat sa respecte si sa aplice legea, atata timp cat are licenta pentru program.
Dar nedumerirea mea a ramas.[...] de ce nu pot deduce TVA la facturile de la furnizorii care aplica TVA la incasare?
Pentru ca aceasta este legea si pentru ca de ea beneficiaza cei care aplica sistemul "TVA la incasare". Adica furnizorii Dvs. nu isi colecteaza TVA-ul decat in momentul in care le achitati facturile respective. Iar Dvs. nu puteti deduce acest TVA pana la momentul in care achitati. Daca achitati partial o suma dintr-o factura, deduceti TVA numai aferent platii respective, nu intregii valori a facturii pentru care ati efectuat plata partiala.
Aveti deasemenea grija cum intocmiti declaratiile 300 si 394.