avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... urgent competenta judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

urgent competenta judecatoreasca

daca vreau sa recuperez un debit de 8.000 lei unde inaintez cererea la tribunal sau la judecatorie?????????
La judecatorie, insa depinde si de clauzele contractuale. Poate fi specificat la sediul debitorului sau al creditorului si in functie de aceasta trebuie sa stabiliti instanta competenta. Cu stima.
din acelasi oras este si creditorul si debitorul iar eu merg pe somatie de plata numai nu stiam cine este competent: judecatoria sau tribunalul
multumesc

da acum vad pe fisa de la contabilitate 8.000 lei debit si 5.000 penalitati
RAMANE TOT JUDECATORIA?????
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca veti introduce aceasta actiune, incepand cu data de maine, vor fi aplicabile dispozitiile Noului Cod de procedura civila care intra in vigoare de maine. Conform dispozitiilor art.94 alin.1lit.d, Judecatoria judeca orice cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 lei, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti. In aceeasi ordine de idei, potrivit art.98 alin.1, competenta se determina dupa valoarea obiectului cererii aratat in capatul principal.
Prin urmare, litigiul dvs este de competenta Judecatoriei, cu mentiunea sa nu uitati sa va intemeiati in drept pe dispozitiile Noului Cod de procedura civila.
pentru ca ne-am gandit prea tarziu o sa formulze cererea pe somatie de plata ordonanta 5 si fiind ultima zi o sa transmit cererea prin posta cu confirmare de primire sa se inregistreze la posta cu data de astazi.
ESTE IN REGULAT?
Asa ca avand in vedere valoarea debitului formulez cererea tot la judecatorie????????
Da. Competenta este judecatoria. Daca o depuneti astazi prin posta, se aplica tot dispozitiile Codului de Procedura Civila in vigoare. Daca ati indeplinit procedura prealabila prevazuta de dispozitiile art. 720 indice 1 C.P.C., puteti sa formulati si actiune in pretentii, sa mergeti in paralel cu somatia de plata. Astfel, in cazul in care se respinge cererea de emiterea a somatiei de plata, ramaneti sa va judecati pe dreptul comun si veti scapa de obligatia participarii la mediere. Cu stima.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Cabinet de Avocat „Hulea Ionuț-Marius”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere privind ordonanta de plata -competenta PaulHaiducu PaulHaiducu Cererea privind Ordonanta de Plata, se depune la Judecatorie sau Tribunal sectia Civila Multumim! (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters14151 ContSters14151 Mai este in vigoare dispozitia din Ord. 5/2001- privind somatia de plata, conform careia, somatia in materie civila este de competenta judecatoriei in prima ... (vezi toată discuția)
Ce fel de actiune pot formula si unde trebuie depusa cererea? glo glo Am un debitor din Grecia. Pot face cerere valoare redusa, ordonanta de plata sau ce fel de actiune ? Unde trebuie depusa ? La ce instanta si cum se ... (vezi toată discuția)