avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri comune

Buna seara!
Sunt casatorita de 10 luni.Am achizitionat impreuna cu sotul meu o masina,dar care este pe numele meu.Astazi a plecat de la mine, cu gandul sa ne despartim.Am aflat de la sora lui ca vrea sa dea masina la schimb pentru o alta masina. Va rog sa imi spuneti cum as putea pe cale legala sa impiedic acest lucru.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:07, 17 Februarie 2013
Va fac cunoscut faptul ca autoturismul este bun comun chiar daca este pe numele dvs.,bunurile proprii fiind expres si limitativ prevazute in Codul Civil la art.340.
Ca am lamurit acest aspect,va precizez ca schimbarea destinatiei bunului comun,prin acte de instrainare,nu pot fi facute decat cu acordul ambilor soti.
Pe cale de consecinta,in masura in care interesele legate de comunitatea de bunuri,au fost prejudiciate,printr-un act juridic(in speta vanzarea masinii),dvs.aveti doua posibilitati de a actiona,in functie de pozitia tertului cocontractant:
-daca terta persoana a fost de buna credinta, puteti pretinde doar daune interese de la sotul dvs.,fara a fi afectate drepturile dobandite de tert
-daca a fost de rea credinta,cunoscand lipsa consimtamantului sau chiar opozitia dvs.,puteti solicita anularea acelui act de instrainare.
In ambele situatii,trebuie sa dovediti ca interesele dvs,legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate prin incheierea actului respectiv.
Sanctiunea aplicata pentru incheierea actului fara consimtamantul dvs. este nulitatea relativa,deci este anulabil.
Regimul unor acte juridice intre soti,aplicabil situatiei dvs., este prevazut in art.322 coroborat cu art.345 si art.346 din Codul Civil.

Va doresc intelepciune amandurora in tot ce veti intreprinde si nu uitati,aveti la dispozitie calea amiabila,eleganta si confidentiala a rezolvarii acestor conflicte-Medierea!
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
Va multumesc pentru raspuns.
Insa el doreste sa faca schimb cu o alta masina, fara vreo baza legala, fara act de instrainare. Ce pot face in aceasta situatie?
Este un act de instrainare si acest schimb,care presupune demersuri ulterioare de schimbare a talonului masinii,iar aceasta fiind pe numele dvs.,nu se poate face acest lucru decat cu consimtamantul dvs.
Raman valabile cele deja expuse in raspunsul initial.
Explicati-i si sotului dvs care este situatia si la ce se expune daca intreprinde actiuni de genul celor precizate de dvs.
Succes!
Laura Vilsan
Am inteles.
Va multumesc! O seara buna!
Cine folosea in mod uzual masina?

Alte discuții în legătură

Vanzare masina ilegal? Adrian32323 Adrian32323 Sotia mea a vandut o masina care era pe numele meu in acte. Bunul e luat intradevar in timpul casatoriei dar pe numele meu. Noi ne aflam.in divort. Ea a ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament bun comun de catre unul dintre soti Sofia H Sofia H Poate fi inchiriat un apartament bun comun de catre unul dintre soti, acestia fiind in divort si nefiind partajul facut ? Mentionez faptul ca chiria s-ar vira ... (vezi toată discuția)
Este furt ? TheThunder49 TheThunder49 Bună ziua! În data de 15.08.2014 am achiziționat de la mama printr-un contract de v-c un autoturism. Mi-am îndeplinit toate obligațile am mers șa ... (vezi toată discuția)