avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Insolventa PFI
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Insolventa PFI

Buna ziua,

Sunt angajata la o firma cu contract de prestari servicii ca PFI, in prezent fiind insarcinata si deci nemaiputand presta serviciul din cauza unor probleme de sanatate. In decursul acestor 4 ani s-au adunat datorii la finante, sanatate si pensii in valoare de pana la 15000 ron. In acest caz dupa nastere, cand voi intra in CIC voi putea sa deschid procedura de insolventa sau nu? Si dupa aceea voi putea sa-mi deschid o firma cu un alt statut sa-mi continui activitatea? In procedura de insolventa se includ si cele doua credite pe care le-am contractat si la care am achitat ratele pana in luna decembrie 2012, din ianuarie nemaiputand achita aceste rate?

Cu stima,
Ioana Suciu.
Cel mai recent răspuns: Ilinca1958 , utilizator 18:12, 23 Aprilie 2015
Ce forma de organizare a activitatii este PFI? Nu exista asa ceva in legislatia specifica din Romania.
Persoana fizica independenta. Un fel de PFA doar ca se numeste altfel.
Nu exista in legislatia romaneasca o forma de organizare care sa se numeasca persoana fizica independenta. Conform OG nr. 44 din 2008 persoanele fizice pot desfasura activitate economica ca persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale sau intreprinderi individuale.
Nu intru in polemica cu PFA si PFI. Desi in certificatul de inregistrare sunt trecuta cu PFI, contabilitatea sunt obligata sa o tin in partida simpla ca la PFA. Probabil ca intre timp s-a abrogat LEGE nr. 300 din 28 iunie 2004 si am devenit toti PFA. Oricum, ideea era sa primesc un raspuns la cum sa scap de datoriile acumulate la stat prin insolventa PFA. Si daca in procedura la datorii se includ si cele 2 credite pe care momentan nu le mai pot achita. Cu stima.
Legea nr. 300 / 2004 a fost abrogata prin O.G. nr. 44 / 2008. Verificati daca ati indeplinit conditiile prevazute de art. 39 din OG nr. 44 / 2008, mai ales alin. 2, 3 si 4. Aveti articolul aici:
Art. 39
(1) Procedurile desfasurate potrivit Legii nr. 300/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor finaliza potrivit prevederilor legii aplicabile la data initierii acestora.
(2) Persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate si inregistrate in registrul comertului in temeiul unor acte normative anterioare prezentei ordonante de urgenta pot functiona in baza certificatului de inregistrare, emis de oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, o perioada de 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Pana la implinirea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (2) vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
Dispozitiile cap. II se aplica in mod corespunzator.
(4) Persoanele prevazute la alin. (2) care nu si-au exercitat dreptul de optiune isi inceteaza activitatea si vor fi radiate din registrul comertului, din oficiu, fara nicio alta formalitate
. .

Cu privire la insolventa puteti solicita intrarea in procedura falimentului, insa conform art. 138 din legea nr. 85 / 2006 exista probabilitatea sa vi se atraga raspunderea pentru aparatia starii de insolventa. Luati in considerare ca veti avea de luptat cu banca, in general toate bancile au devenit competitori redutabili in luptele pe insolventa din cauza pierderilor foarte mari pe care le-au inregistrat ca urmare a acordarii de credite care nu au mai fost restituite si cu organul fiscal pentru obligatiile fiscale neindeplinite.
Este recomandabil sa analizati foarte bine situatia inainte de a deschide procedura.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Lucian Huzum, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Raspunderea pfa in caz de insolventa amuller amuller Buna ziua. As dori sa va rog sa-mi aspundeti la cateva intrebari legate de raspunderea PFA in cazul insolventei. Este posibil sa se ajunga la executare silita ... (vezi toată discuția)
Pfa sau microintreprindere jaab jaab Buna ziua tuturor, si as vrea sa va cer sfatul urmator.Fratele meu ar vrea sa isi faca o mica firma (lucreze singur) de confectionat lumanari. In ce categorie ... (vezi toată discuția)