avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire garantie materiala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire garantie materiala

Buna seara! Conform contractului de garantie s-a retinut suma totala de 300 ron in rate lunare de 25 lei astfel: 13 lei la avans si 12 lei la lichidare. In cazul incetarii sau desfintarii contractului individual de munca, angajatorul se obliga sa restituie suma retinuta dupa efectuarea inventarului la punctul de lucru si nu mai tarziu de 6 luni de la data incetarii contractului (clauza stipulata in contact). Contractul de munca a incetat la data de 15 ianuarie 2013, dupa perioada de preaviz de 20 de zile. In acest timp nu s-a efectuat inventarul bunurilor. Avand in vedere antecedentele societatii in vederea nerestituirii garantiei cum pot face sa dispun de suma luata ca si garantie si cum ma pot folosi de faptul ca inventarul nu a fost facut? Practic ar fii o incalcare a obligatiilor partilor.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Oanastefania, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 16 Februarie 2013
Din cele precizate de dvs (din clauzele contractului), reiese ca inventarierea se poate face in termen de 6 luni de la incetarea contractului, insa in alta ordine de idei, procesul de inventariere este prevazut prin reglementari speciale, iar in cadrul acestui intreg proces exista o serie de obligatii in sarcina gestionarului care raspunde de gestiune. Gestionarul nu poate sa faca parte din comisia de inventariere, insa are foarte multe atributii legate de pregatirea procesului de inventariere.

Nu este firesc si ma indoiesc ca este legal, sa fiti trasa la raspundere pentru rezultatul unui inventar ce a avut loc dupa cateva luni de la incetarea raporturilor de munca cu angajatorul dumneavoastra.

Dupa parerea mea, atat timp cat nu ati adus firmei la care ati lucrat un prejudiciu imputabil dumneavoastra direct, sunteti indreptatita sa primiti banii reprezentand garantia oprita.

Parerea mea este ca angajatorul se foloseste de acest termen de 6 luni pentru a nu-si executa obligatia restituirii garantiei. Era corect si normal sa se faca inventarierea inainte de terminarea perioadei de preaviz, dar in istoricul firmei inventarul se face doar pentru gestionari, functia pe care am avut-o eu a fost de lucrator comercial. Eu am nevoie de o solutie pentru a recupera garantia. Ieri am fost anuntata despre totalul de bani pe care trebuie sa ii iau, adica lichidarea si zilele de concediu, fara garantie. Ca sa imi iau banii trebuie sa semnez o declaratie conform careia mi-am primit toate drepturile salariale cuvenite. Si cum ramane cu garantia? Repet ca angajatorii nu sunt seriosi in privinta restituirii tuturor drepturilor salariale si nu numai.
1. Raspunderea patrimoniala se poate angaja si dupa incetarea c.i.m. ...prin urmare, angjatorul va poate actiona in instanta pentru un eventual prejudiciu cauzat pe perioada cat ati fost salariata acestuia chiar daca a incetat c.i.m.

art.258 c.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

2. Legea nr.22/, art. 16 :
Garantia in numerar si dobanda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la incetarea contractului sau de munca sau la trecerea intr-o functie pentru care nu se cere garantie, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime. Organizatia socialista este obligata, in aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, in termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare impreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni in care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
In cazul transferarii gestionarului intr-o alta functie pentru care de asemenea se cere garantie, carnetul de consemnare in care au fost inscrise sumele depuse drept garantie va fi trecut la noul loc de munca, procedandu-se atunci cand este cazul, potrivit articolului 20.
Cand gestionarul a cauzat o paguba in gestiune la locul sau de munca si aceasta nu se acopera integral in termen de o luna de la obtinerea titlului executoriu definitiv, organizatia socialista se va despagubi din garantia in numerar constituita in favoarea sa.
In situatia in care sumele depuse drept garantie au fost ridicate, in intregime sau in parte, de organizatia socialista pentru a se despagubi, gestionarul este obligat sa reintregeasca garantia in numerar in rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din castigul mediu lunar, dispozitiile articolului 13 aplicandu-se in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie- gestionar nicu35 nicu35 buna ziua. daca sunt gestionar si sunt in preaviz si se termina preavizul fara sa fac inventarul, pot pleca de la firma fara sa am probleme? trebuie sa ma uit ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie si semnare nota de lichidare . terezbarbu terezbarbu Poate fi conditionat restituirea garantiei de gestiune de semnarea notei de lichidare daca decizia de incetarea CIM a avut loc cu o luna in urma ? (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. ... Diana1997. Diana1997. Bună ziua, Soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. La momentul angajării i s-a reținut o garanție de aproximativ 3000 Ron, acum 3 ani. ... (vezi toată discuția)