avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Casco
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Casco

Am facut un accident destul de minor in 2009 si aveam asigurarea expirata.
Acum.. dupa 4 ani mi-a venit de la Astra asigurari, sa platesc suma de aproximativ 40.000RON pentru acel accident. Nu cred ca am facut asa mare dauna. Cum pot sa actionez? In caz ca nu platesc banii ce se poate intampla?
Can i-am sunat mi-au spus sa merg la ei la sediu sa discutam despre suma si despre cum sa o platesc ca m-ar lasa sa o platesc si in rate.. La casco asa se face? se negociaza suma? Nu s-au trezit cam tarziu? dupa 4 ani sa imi ceara banii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:37, 23 Februarie 2013
In nici un caz sa nu fiti de acord sa platiti din prima.
Va puteti duce la ei la sediu, le cereti toate documentele care sa dovedeasca ca dv. sinteti vinovat si toate documentele care sa dovedeasca ca reparatia a costat 40.000 ron (procesul-verbal de constatare, procesul-verbal suplimentar de constatare, devizul de reparatii, factura si ordinul de plata, si in special fotografiile (pe hirtie si in format electronic) care s-au facut cu ocazia constatarii intocmirii proceselor-verbale de constatare a avariilor). Le cereti aceste documente in scris pentru a verifica si dv. cuantumul sumei de plata. Banuiesc ca nu o sa va puna la dispozitie aceste documente si vor sustine sus si tare ca trebui sa platiti. Daca le obtineti mergeti la o persoana specializata neutra (epert tehnic auto) sa verifice in primul rind daca toate piesele trecute in deviz sint avariate in acel accident, daca este corecta solutia de a inlocui o piesa si a nu o repara, etc. Dupa ce aveti aceste elemente puteti incepe o disutie cu ei privind cuantumul sumei, rate, etc.
Daca nu o sa va dea aceste documente le spuneti sa va dea in judecata si le veti obtine in instanta.
Termenul in care asiguratorul CASCO poate cere suma in instanta, dupa ce a platit propriului asigurat despagubirea din vina unei terte persoane care nu poseda asigurare RCA, e de trei ani de la data platii despagubirii.
E posibil ca, in timpul instrumentarii dosarului de dauna si a colectarii intregii documentatii premergatoare platii despagubirii catre cel care l-ati lovit, sa fi fost si dvs. convocat la constatarea pagubelor, dar sa fi ignorat acea invitatie. Daca este indeplinita aceasta procedura si ei pot dovedi acest lucru, atunci indiferent daca v-ati prezentat sau nu, toate constatarile si reconstatarile, calculatia, etc. va este opozabila.Adica, sunteti bun de plata. Desigur, asta nu va impiedica sa verificati si ds. ce s-a facut acolo, pentru a va lamuri asupra modului in care s-a calculat despagubirea.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Accidentul a fost facut in septembrie 2009, foaia am primit-o la sfarsitul lui Ianuarie 2013 deci au trecut mai mult de 3 ani.
Si nu am fost nici convocat la constatarea pagubelor. M-am trezit acum dupa atata timp cu o recomandata care spunea ca trebuie sa platesc suma respectiva.

Cum imi recomandati sa procedez?
Cine a fost vinovat de producerea accidentului?...Aveati polita RCA valabila?...Pagubitul avea RCA sau CASCO?
Am spus si mai sus, eu am fost vinovat si aveam asigurarea expirata de cateva zile. Masina pe care am lovit-o avea casco si asa i-a fost reparata.

Alte discuții în legătură

Dauna auto rca bodale bodale Buna ziua, Masina mea a fost implicata intr-un accident auto. Vinovatul are polita la Carpatica Asigurari iar firma de asigurari prezinta un deviz reparatie ... (vezi toată discuția)
Asigurari auto dorianztd dorianztd Buna ziua, Am si eu o problema cu un accident in lant pe A2,am fost prin la mijloc ,am masina avariata si in fata si in spate,dupa constatarea politiei ... (vezi toată discuția)
Despagubire partiala luoana luoana In urma unor negocieri firma de asigurari a acceptat o suma la plata in conditiile unei reparatii in regie proprie...dupa doua saptamani m-am trezit ca mi-au ... (vezi toată discuția)