avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Instanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Instanta

Buna ziua,

As dori cateva informatii privitoare la desfacerea unei casatorii pe cale judecatoreasca:

Situatia actuala:
- ambii soti avem varsta peste 60 ani;
- copii rezultati din casatorie sunt majori si nu exista alti copii (rezultati din alte casatorii, infiati, etc…);
- casatoria a fost incheiata in Bucuresti, sector 5, in anul 1978; arhiva fostului sector 5 a fost preluata de actualul Oficiu al Starii Civile – sector 4;
- valabil pentru ambii soti: sunt la prima casatorie si, respectiv, la primul divort;
- domiciliul comun a fost in Pitesti; la data actuala sotia are vechiul domiciliu iar eu (sotul) am domiciliul in Bucuresti;
- nu exista probleme de partaj; cu toate acestea, sotul-reclamant doreste inscrierea in hotararea de divort a faptului ca renunta la orice pretentii patrimoniale in favoarea sotiei-partea parata (in fapt, singurul bun partajabil ar fi un apartament in Pitesti).

Motivele divortului
In fapt, parasirea domiciliului conjugal, de peste 5 ani, de catre sot.
Divortul este solicitat de catre sot; acesta isi insuseste esecul casatoriei si, respectiv, invinuirea de parasire de domiciliu, cu consecintele ce decurg din aceasta situatie.

Ce nu stiu:
- daca doresc judecarea si respectiv pronuntarea la locul incheierii casatoriei (detalii mai sus, situatia actuala => punctul 3) atunci, care este instanta competenta – adica, unde se depune / unde se judeca dosarul;
- ce acte/documente trebuie depuse (a se vedea si detaliul privitor la domiciliul actual al sotului);
- este necesara medierea? daca da: de cand curge termenul de conciliere, de 30 de zile,pe care il va recomanda instanta (a nu se intelege ca ar exista vreun motiv de a se solicita accelerarea procedurii)?
- fata de situatia descrisa succint mai sus: care ar putea fi un onorariu al avocatului care va sustine cauza sotului (adica, avocatul reclamantului).

Multumesc anticipat pentru raspuns,
C.M.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:25, 18 Februarie 2013
Instanta competenta este Judecatoria Pitesti, pentru onorariu ati putea contacta un avocat din Pitesti, accesati siteul Baroului Arges, va detalia avocatul dvs si acte si orice alta nelemurire
va veti judeca la Pitesti deoarece este ultimul domiciliu comun iar sotia mai locuieste acolo ( oricum dansa va figura ca parata)

cel mai simplu ar fi sa divortati prin intelegere , dar daca nu se poate, acum , Noul cod de proc civila va permite sa introduceti actiune si din vna dvs avand in vedere ca sunteti departiti in fapt de 5 ani.

onorariul avocatului se spabileste in functie de multe criterii nu este fix( complexitatea cazului , adica daca sotia vrea sua nu sa divorteze, daca se pune problema culpei sau partajului ulterior...si nu in cele din urma , nivelul avocatului pe care-l alegeti. )
Inteleg ca sotia nu e de acord cu divortul, asadar nu puteti divorta amaibil la starea civila sau notar ?
Instanta competenta e cea de pe raza ultimului domiciliu comun.
Acte- cererea de divort depusa in 3 exemplare semnate motivata in fapt si in drept ( pe art 373 c ) , certificatul de casatorie, copie dupa buletiul dvs, chitanta Cec care atesta ca ati platit 39 de lei taxa de timbru, timbru judiciar de 0.3 lei, certificat de la mediator a v-ati informat despre mediere.

Ca si reclamant trebuie sa fiti prezenta la judecata, puteti fi asistat de avocat.
Si notarul competent e tot cel de pe raza ultimului domiciliu comun. :D
Notarul poate face si partajul si puteti conveni oricum.
Daca doriti musai din culpa unui sot, asa, ca sa aveti ce citi acolo, in hartii, atunci numai in instanta. Eu cred ca e inutil.
E si mai ieftin la notar, de regula; onorariul unui avocat poate fi intre x si 10x, depinde ce doriti sa faca pentru dv., care e locatia etc. Una ia un avocat pentru actiune - redactare, alta ia pentru asistenta pas cu pas, incercari repetate de negociere sau mediere sau incheiere amiabila a conflictului... si tot asa.

Oricum, daca chiar doriti un avocat, nu-l luati de pe strada sau de pe saitul unui barou, cautati o recomandare.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsurile competente.
Intrucat nu pot va pot raspunde tuturor, scriu aceasta postare ca reactie la ultimul raspuns primit din partea consilierilor Avocat.Net - dar am in vedere toate raspunsurile primite de la dvs.
Da, am vazut si eu acum: cf Noului Cod de Procedura - instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu comun.
Nu sunt lamurit asupra aspectului medierii:
- este obligatorie medierea in cazul divortului?
- daca da: trebuie facuta medierea inainte de depunerea cererii de divort?
- dupa cat m'am informat - medierea este gratuita; este corecta aceasta afirmatie?

Multumesc pentru raspuns,
CM

Alte discuții în legătură

Avem domiciliile in orase diferite, in raza carei judecatorii trebuie sa inregistam divortul? Andreea1984 Andreea1984 Va rog daca se poate sa ma informati si pe mine in legatura cu o nelamurire pe care o am. Am hotarat sa divortam de comun acord, amiabil, prin consimtamant ... (vezi toată discuția)
Pot divorta in alt oras? damian32 damian32 buna seara, am fost casatorit cu sotia mea timp de 8 ani de zile, in orasul braila, ne-am despartit de un an si 5 luni, dar nu am bagat niciunul dintre noi ... (vezi toată discuția)
Anulare casatorie sau divort lml lml Buna seara, m-am castorit cu cetatean american in 2003 in bucuresti, eu nu am ajuns in USA dar sotia este cetatean american si locuieste acolo. as dori sa ... (vezi toată discuția)