In data de 3.12.2012 m-am angajat in cadrul unei societati cu contract pe perioada nedeterminata, iar printre actele pe care le-am semnat la angajare se regaseste si un act aditional din care reiese ca daca demisionez in mai putin de 12 luni, achit o suma de 954 euro. Aceasta suma reprezinta contravaloarea cursului de formare profesionala pe care acestia ni l-au facut in momentul angajarii, in perioada 3-12.12.2012.
Mentionez ca angajatorul nu respecta fisa postului si nici data platii salariului si anume data de 10 a fiecarei luni. De exemplu, in aceasta luna trebuia sa mi se vireze salariul pe luna ianuarie, iar pe data de 11.02 s-a virat jumatate din salariu, cea de-a doua jumatate nevirandu-se nici pana in acest moment, astazi fiind in data de 18.02.
Stiu ca in codul muncii se specifica faptul ca daca angajatorul nu respecta data platii salariului, angajatul poate demisiona fara a mai fi nevoit sa stea in preaviz.
Intrebarea mea este: daca eu demisionez in aceste conditii pot fi scutita si de plata clauzei de 954 euro sau ma poate obliga sa o achit? Cum pot proceda in acest caz si ce pasi este bine sa urmez?
Intr-adevar, in Codul Muncii, art.81 alin.8 , se prevede ca , daca angajatorul nu respecta data platii salariului, angajatul poate demisiona fara a mai fi nevoit sa stea in preaviz.
Dar si in acest caz, va trebui sa platiti toate cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Angajatorul are doua posibilitati :
- fie va actioneaza direct in instanta pentru a-si recupera banii respectivi
- fie va solicita incheierea unui acord, potrivit art.254 alin.3 si 4 C.mun., si anume:
.....
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. - 3750 lei -
Parerea mea este sa notificai in scris angajatorului problemele sesizate si astfel sa-l determinati sa accepte desfacerea contractului prin acord, evitand astfel plata costurilor cursului.
In cazul in care demisionati angajatorul va poate actiona in instanta pentru despagubiri.
Demisionati fara nici un fel de problema daca angajatorul nu respecta clauzele contractuale, mai ales cele cu privire la acordarea drepturilor salariale. Scrieti in demisie motivele, dar atentie fiti sigur ca le puteti sustine si intemeiati demisia pe prevederile art. 81 litera 8. Depuneti demisia la departamentul de resurse umane si luati numar de inregistrare, daca nu o primeste, atunci o trimiteti prin posta cu confirmare continut si primire, dupa care plecati linistit acasa. Dupa asta asteptati notificarea lor cu privire la plata, dupa ce o primiti luati legatura cu cineva sa va formuleze un raspuns. Daca va cheama in judecat chematii la mediere. Si daca nu reusiti un acord veti merge in instanta. FOARTE IMPORTANT TREBUIE SA PUTETI DEMONSTRA CU INSCRISURII CELE DECLARATE. EXTRASE DE CONT, ETC, DIN CARE SA REIASA CA NU AU RESPECTAT CONTRACTUL.
Contracte de munca
georgenew
cum pot sa demisionez dupa ce am urmat un curs de treining si am un contract de munca pe un an la un program de 4 ore zi pentr a putea studia , am lucrat 4 ... (vezi toată discuția)