Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. (Este vorba de un caz real fiind vorba de tatal meu )
Conform legii 188/1999 (inainte de modificare) existau trepte de salarizare pentru functionarii publici (art31, alin.c si d.). In prezent aceste prevederi au fost abrogate. Datorita acestor abrogari, s-a ivit o situatie care dupa parerea mea este discriminatorie. Astfel:
X (functionar public) avea un salariu specific treptei I de salarizare (ex:1000RON) in gradul de consilier, Y avea un salariu specific treptei II de salarizare (ex:2000RON) in gradul de consilier (deci acelasi grad), iar Z avea un salariu specific treptei III de salarizare (ex:3000RON) in acelasi grad ca si X si Y, deci de consilier. Promovarea se facea printr-o testare a aptitudinilor.
Dupa modificarea legii 188/1999 prin abrogarea prevederilor cu privire la treptele de salarizare, acelasi X are gradul de consilier si acelasi salariu prevazut de legea veche (1000RON), acelasi Y are si el acelasi salariu ca inainte de modificarea legii tot pentru gradul de consilier si deci si salariul cu mult mai mare decat X (2000RON), acelasi Z are si el tot acelasi salariu ca inainte (3000RON) pentru gradul de consilier, deci un salariu cu mult mai mare decat X si Y.
In concluzie, dupa noua lege X, Y si Z au acelasi grad (de consilier) si presteaza o munca egala (fac acelasi lucru toti), insa au salarii diferite.
In speta, X se simte discriminat si cauta o cale legala pentru a inlatura aceasta inechitate. Ce poate face X ? Aceasta este o situatie reala. Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Va multumesc foarte frumos daca ma ajutati ! :)
Mai precizez, ca desi prevederile cu privire la treptele de salarizare au fost abrogate (fiind vorba de prevederile ce reglementau compunerea salariului), prevederile cu privire la dreptul functionarilor publici de a promovarea in treptele de salarizare nu au fost abrogate (art.63).
Va multumesc inca o data ! :)
Din 2010, de cand s-a aplicat prima lege de salarizare a lui Boc (330/2009) si pana in prezent pe legea 284/2010 emisa tot de Boc si continuata fara nicio greata de Ponta, s-au nascut si accentuat diferentele legate de salarizarea in sistemul bugetar.
Drept urmare, institutiile, sindicatele, salariatii au tot facut diverse adrese/petitii catre ANFP/ Ministerul Muncii/Guvern prin care cereau explicatii/ajutorul pentru inlaturarea "discriminarilor".
Care credeti ca a fost raspunsul?
Papagalicesc, mirobolant si ca pentru prosti (prostii care i-au votat si pe fostii si pe actualii si care au dansat dansul pinguinului cand s-au emis minunatiile de acte normative in "beneficiul" lor...) :
"Diferentele legate de salarizare se vor inlatura odata cu aplicarea coeficientilor de ierarhizare din legea de salarizare"
Raspunsul a fost acelasi si dupa venirea USL la putere, evident fara a se specifica a cata lege de salarizare, si din ce mileniu se va aplica...
Mai precizez, ca desi prevederile cu privire la treptele de salarizare au fost abrogate (fiind vorba de prevederile ce reglementau compunerea salariului), prevederile cu privire la dreptul functionarilor publici de a promovarea in treptele de salarizare nu au fost abrogate (art.63).
1. Faceti confuzie intre avansare si promovare.
2. Nu aveti forma actualizata, aceasta este:
ART. 63 În carieră, funcţionarul public poate promova în funcţia publică, în condiţiile legii. Promovarea în clasă şi promovarea în grade profesionale nu sunt condiţionate de existenţa unui post vacant.
Daca X care se simte discriminat, vrea sa isi manance timpul/sanatatea si nu are ce face cu banii, isi poate cauta "dreptatea" in "justitie". Poate ar fi util sa ia in calcul si faptul ca acelasi Boc a dat o ordonanta in 2009 prin care a reesalonat initial pana in 2012 iar apoi pana in 2016!... drepturile salariale castigate prin hotarari judecatoresti. Si cum de anul trecut USL-ul a continuat cu masurile lui Boc, adica blocarea angajarilor, neaplicarea legii de salarizare, amanarea regulamentelor de acordare a sporurilor si nici nu a abrogat respectiva ordonanta ca sa inapoieze toti banii oamenilor cat mai repede, credeti ca e imposibil sa continue sa re-reesaloneze pana in 2020 sau mai mult?...
Concluzia: chiar daca printr-un miracol veti obtine ceva bani in plus printr-o hotarare judecatoreasca, vor avea grija sa ii primiti la calendele grecesti.
Merita? Daca X isi doreste un salariu mai bun pe masura competentei sale, va pleca in sistemul privat, negociindu-si salariul si nu va mai asteapta dupa "mila" :( politicienilor din anul electoral...
Da. In mare cam asa este :)) Eu oricum am facut deja cererea de chemare in judecata.
Insa poate ca nu stiti. Promovarea sau avansarea se refera la acelasi lucru. In plus, desi prevederile cu privire la dreptul la suplimentul treptei de salarizare au fost abrogate, acest lucru nu are nici un efect, pentru ca acele prevederi nu au fost aplicate nici o data fiind drepturi virtuale fara consecinte juridice.
Si am forma actualizata a legii 188/2009 care de altfel este luata de la departamentul juridic.
Totusi am o curiozitate: - Vreti sa ziceti ca Legea 330/2009 nu este in vigoare ? Eu mi-am bazat cererea tocmai pe aceasta lege si pe prevederile legale cu privire la interzicerea discriminarii.
Insa poate ca nu stiti. Promovarea sau avansarea se refera la acelasi lucru.
V-am mai spus ca faceti confuzie, promovarea era in grad, clasa sau functie de conducere iar avansarea se facea doar in trepte de salarizare.
PROMOVAREA NU ESTE ACELASI LUCRU CU AVANSAREA!:hammer:....
In plus, desi prevederile cu privire la dreptul la suplimentul treptei de salarizare au fost abrogate, acest lucru nu are nici un efect, pentru ca acele prevederi nu au fost aplicate nici o data fiind drepturi virtuale fara consecinte juridice.
Ba au avut, unii chiar au obtinut acele drepturi pe hotarari judecatoresti:hammer:
Totusi am o curiozitate: - Vreti sa ziceti ca Legea 330/2009 nu este in vigoare ? Eu mi-am bazat cererea tocmai pe aceasta lege si pe prevederile legale cu privire la interzicerea discriminarii.
Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice:
ART. 39 La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga
w) Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 762 din 9 noiembrie 2009, cu modificarile ulterioare
...va multumesc ca mi-ati indicat Legea nr. 284/2010 ca nu stiam exact care lege s-a dat dupa legea 330/2009.
....aceea lege cadru (330/2009) a fost in vigoare o perioada scurta de timp (1 an) tocmai pentru a reglementa perioada de tranzitie de la reglementarile vechi la cele noi, actuala lege 284/2010. Incalcarea drepturilor salariale s-a realizat tocmai in timpul perioadei de tranzitie, deci in timpul legii vechi, astfel ca acolo unde au fost eliminate treptele de salarizare functia trebuia incadrata la ,,treapta imediat superioara'' (asa cum prevedea legea cadru) astfel ca toti functionarii publici din acelasi grad sa primeasca o remuneratie egala. Ca de exemplu: acolo unde erau 3 trepte de salarizare si au fost eliminate 2, a ramas deci una singura (cea mai inalta) pe care trebuiau sa fie incadrati toti. Cum nu poate exista un grad cu o singura treapta deoarece nu are sens, este vorba de fapt de incadrarea pe acelasi grad dar la salariul corespunzator treptei cea mai inalta care era inainte. Despre o astfel de situatie este vorba si aici s-a ivit problema, fiindca s-a facut incadrarea la toti pe acelasi grad dar cu salarii diferite corespunzatoare treptelor pe care le aveau inainte. :D
Nu s-a facut incadrarea cum trebuie pentru ca legea 330/2009 prevedea o astfel de incadrare in cazul eliminarii unor ,,trepte profesionale'' si nu a unor trepte de salarizare. Insa este vorba in mod clar de treptele de salarizare, tocmai pentru ca inainte de intrarea in vigoare a legii 330 nu existau trepte profesionale deci doar treptele de salarizare au fost eliminate; si culmea este ca nu peste tot :DDD PS: ...inca mai sunt functii publice care au trepte de salarizare #-o
Iar drepturile alea virtuale nu au avut aplicabilitate legala, mai exact nu aveau consecinte juridice tocmai pt. ca asa a hotarat INCCJ intr-un recurs in interesul legii.
in afara de legea 284/2010 au mai intervenit si alte legi ? Sau ordonante, ceva ?? Va multumesc ! :)
[Mesaj editat - 2.2 din regulament: ''Sunt interzise: (...) jignirea sub orice forma a membrilor forumului, (...)'']
Salarizare.
A-Marius
Bună seara!
Fiţi vă rog amabili şi spuneţi dacă un bugetar care avea gradul/treapta II în 2008, să poată fi trecut la gradul I?
Având în ... (vezi toată discuția)