avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Legea nr.188/1999 (republicata) face discriminari ! Va ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Legea nr.188/1999 (republicata) face discriminari ! Va rog sa ma ajutati, este o situatie reala.

Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. (Este vorba de un caz real fiind vorba de tatal meu )

Conform legii 188/1999 (inainte de modificare) existau trepte de salarizare pentru functionarii publici (art31, alin.c si d.). In prezent aceste prevederi au fost abrogate. Datorita acestor abrogari, s-a ivit o situatie care dupa parerea mea este discriminatorie. Astfel:
X (functionar public) avea un salariu specific treptei I de salarizare (ex:1000RON) in gradul de consilier, Y avea un salariu specific treptei II de salarizare (ex:2000RON) in gradul de consilier (deci acelasi grad), iar Z avea un salariu specific treptei III de salarizare (ex:3000RON) in acelasi grad ca si X si Y, deci de consilier. Promovarea se facea printr-o testare a aptitudinilor.
Dupa modificarea legii 188/1999 prin abrogarea prevederilor cu privire la treptele de salarizare, acelasi X are gradul de consilier si acelasi salariu prevazut de legea veche (1000RON), acelasi Y are si el acelasi salariu ca inainte de modificarea legii tot pentru gradul de consilier si deci si salariul cu mult mai mare decat X (2000RON), acelasi Z are si el tot acelasi salariu ca inainte (3000RON) pentru gradul de consilier, deci un salariu cu mult mai mare decat X si Y.
In concluzie, dupa noua lege X, Y si Z au acelasi grad (de consilier) si presteaza o munca egala (fac acelasi lucru toti), insa au salarii diferite.
In speta, X se simte discriminat si cauta o cale legala pentru a inlatura aceasta inechitate. Ce poate face X ? Aceasta este o situatie reala. Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Va multumesc foarte frumos daca ma ajutati ! :)

Mai precizez, ca desi prevederile cu privire la treptele de salarizare au fost abrogate (fiind vorba de prevederile ce reglementau compunerea salariului), prevederile cu privire la dreptul functionarilor publici de a promovarea in treptele de salarizare nu au fost abrogate (art.63).
Va multumesc inca o data ! :)
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 13:24, 27 Februarie 2013
Da D-na AVLIL, despre asta era vorba. :) X se simte discriminat ca nu i s-a crescut salariul la nivelul lui Y sau Z (in functie de treptele care sau eliminat). In prezent, (de 4 ani) X, Y si Z au aceasi functie, acelasi grad si clasa, fac exact acelasi lucru dar au salarii diferite si nu au nici o posibilitate de a se egala uni pe altii prin avansare sau promovare ! Legea 330/2009 a urmarit tocmai contrariul la o astfel de situatie (a se vedea principiul echitatii si celalalte principii). Problema s-a ivit la ART30 L330/2009 alin.4 care prevedea ca ,,La funcţiile de execuţie unde s-a redus numărul de grade sau trepte profesionale, reîncadrarea personalului ale căror grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesională imediat următoare celei eliminate.'' Astfel ca nu s-a facut o asemenea reancadrare datorita existentei sintagmei ,,trepte profesionale'' in loc de ,,trepte de salarizare''. ATENTIE! Nu treptele profesionale au fost eliminate ci treptele de salarizare, pentru ca treptele profesionale nici nu au existat pana la intrarea in vigoare a legii 330/2009.
Asadar X (dar si Y) cere cresterea salariului la nivelui lui Z pentru ca au fost eliminate toate treptele de salarizare. Cu alte cuvinte s-ar cere defapt respectarea art.30,alin.4, L330/2009.
Si imi pare rau pt. dvs. d-ule user baza ca ati patit la fel si imi pare rau si ca sunt multi in situatia aceasta. Noi am vrut sa actionam in justitie mai demult, insa nu ni s-a parut un moment potrivit mai ales cand aparusera taierile de salarii. Oricum, nu este vorba despre mine ci despre tatal meu si la urma urmei decizia i apartine. Deocamdata am facut doar o motivare juridica care a preluat-o sindicatul si de care se folosesc pt. a incerca sa rezolve problema.
Parerea mea este ca sunt sanse, mai ales daca s-ar merge pe baza la OG137/2000. Asa sunt eu mai optimist de felul meu, iar daca nu reusim nimica nici nu pierdem nimica. :) Eram si sunt inca, interesat in mod special de parerea avocatilor, fiindca m-am gandit ca s-au intalnit cu aceasta situatie existenta de atatia ani. Eram interesat de idei, cum se poate inlatura aceasta inechitate, motive, legi, argumente, etc.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
Asi avea o curiozitate d-ule Baza, la dvs. in institutie cand s-au mai facut promovari in grad, salariul acordat celui promovat era la nivelul ,,asa zisei trepte inferioare'' sau ,,trepte superioare'' ? Adica cel care a promovat a primit un salariu egal cu al colegilor din gradul in care a promovat sau mai mic ? La noi situatia este diferita totusi, pentru ca X, Y si Z sunt demult pe ultimul grad (consilier superior) si nu mai au unde promova (a mai ramas doar functia de director dar nu pot promova toti deoadata bineinteles :D ). Diferenta de salarii va exista deci tot timpul. Astept sa vad totusi ce face sindicatul.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatul poporului poate sa sesizeze curtea constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legii nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema, poate impreuna vom gasi o solutie legislativa. Prin art.39 lit. r), de la Capitolul IV ... (vezi toată discuția)
Salarizare. A-Marius A-Marius Bună seara! Fiţi vă rog amabili şi spuneţi dacă un bugetar care avea gradul/treapta II în 2008, să poată fi trecut la gradul I? Având în ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa promovare IDANUT IDANUT Daca promovez anul acesta din inspector principal in inspector superior, as dori sa stiu cum o sa fiu incadrat tinind cont ca am o vechime de 25 de ani in ... (vezi toată discuția)