avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Legea nr.188/1999 (republicata) face discriminari ! Va ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Legea nr.188/1999 (republicata) face discriminari ! Va rog sa ma ajutati, este o situatie reala.

Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi. (Este vorba de un caz real fiind vorba de tatal meu )

Conform legii 188/1999 (inainte de modificare) existau trepte de salarizare pentru functionarii publici (art31, alin.c si d.). In prezent aceste prevederi au fost abrogate. Datorita acestor abrogari, s-a ivit o situatie care dupa parerea mea este discriminatorie. Astfel:
X (functionar public) avea un salariu specific treptei I de salarizare (ex:1000RON) in gradul de consilier, Y avea un salariu specific treptei II de salarizare (ex:2000RON) in gradul de consilier (deci acelasi grad), iar Z avea un salariu specific treptei III de salarizare (ex:3000RON) in acelasi grad ca si X si Y, deci de consilier. Promovarea se facea printr-o testare a aptitudinilor.
Dupa modificarea legii 188/1999 prin abrogarea prevederilor cu privire la treptele de salarizare, acelasi X are gradul de consilier si acelasi salariu prevazut de legea veche (1000RON), acelasi Y are si el acelasi salariu ca inainte de modificarea legii tot pentru gradul de consilier si deci si salariul cu mult mai mare decat X (2000RON), acelasi Z are si el tot acelasi salariu ca inainte (3000RON) pentru gradul de consilier, deci un salariu cu mult mai mare decat X si Y.
In concluzie, dupa noua lege X, Y si Z au acelasi grad (de consilier) si presteaza o munca egala (fac acelasi lucru toti), insa au salarii diferite.
In speta, X se simte discriminat si cauta o cale legala pentru a inlatura aceasta inechitate. Ce poate face X ? Aceasta este o situatie reala. Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra. Va multumesc foarte frumos daca ma ajutati ! :)

Mai precizez, ca desi prevederile cu privire la treptele de salarizare au fost abrogate (fiind vorba de prevederile ce reglementau compunerea salariului), prevederile cu privire la dreptul functionarilor publici de a promovarea in treptele de salarizare nu au fost abrogate (art.63).
Va multumesc inca o data ! :)
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 13:24, 27 Februarie 2013
Daca are cineva idei cu privire la ce se poate face, nu ma supar daca ma sfatuieste. Mai ales ca a trecut ceva vreme de atuncia, chiar daca aceasta discriminare exista si acuma. :(
Pai, va spus clar Tanjiani ca va luptati cu morile de vant, pentru ce va mai agitati ca Pepsi? Daca v-ati intemeiat cererea in justitie pe o lege abrogata e clar ca nu veti avea castig de cauza decat daca judecatorul e la fel de nestiutor de legi ca si dvs. Eu zic ca trebuia sa va sfatuiti mai intai cu cineva care totusi stie si mai apoi sa inaintati cererea in justitie. Eventual faceti o alta intampinare si dezvoltati mai mult, cred ca veti gasi argumente si pe net cu privire la aceste aspecte salariale. Succes!
Din fericire pentru mine draga justitiarule, inteleg dreptul foarte bine. Cererea de chemare in judecata trebuia sa o intemeiez pe legea 330/2009 care nu mai este in vigoare pentru ca tocmai aceasta lege este cauza discriminarii ! Chiar daca legea nu mai este in vigoare discriminarea facuta de aceasta inca subzista. Insa, mi-am intemeiat cererea si pe dispozitiile internationale referitoare la drepturile omului. In plus, avem si reglementari interne referitoare la acest subiect. ;) Eu ma duc in instanta si arat ca sunt tratat diferentiat fata de ceilalti (nu trebuie sa fac altceva :D), iar sarcina probei va reveni partii adverse sa demonstreze ca nu sunt discriminat ! (Bineinteles daca vor reusi asa ceva :)) ) Eu sunt de parere ca daca avem incredere in fortele proprii putem sa realizam multe. De pierdut n-o sa pierd nimica. Asa, daca facem astfel de comentarii care nu ajuta la nimica, inseamna ca toata viata o sa ne imaginam doar mori de vant. :worthy:
PS: ...si de sfatutit ma sfatuiesc aicea, ca sa nu dau bani :))...am zis ca am facut cererea dar nu si ca am introdus-o in justitie. :) Oricum, chiar daca nu am primit nici un sfat foarte bun totusi am mai aflat cate ceva, si pana la urma m-am descurcat foarte bine si singur. :)
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
LuchianSeb, utilizator
Daca nu ati introdus cererea, fiti atent la termene.
Nu avem ce sa va sfatuim, ca nu stim nici macar ce doriti. X se simte discriminat ca ce? Ca nu i-a crescut salariul la nivelul lui Y sau cum? Ce urmareste el? Ce solicita el, salariu mai mic pentru Y? Care e pierderea lui si, prin urmare, interesul in actiune?
N-am priceput nimic, ce sa va spunem?
AM PRICEPUT TOT< ESTE CUM SE VREA ( daca te-a avut la mate )
pot sa-ti raspund ca acelasi lucru am patit si eu , in loc sa-mi mai dea o treapta sa ma aseze pe ,,principal\", pentru ca mai aveam un an pana implineam cei trei ani (adica cele trei trepte), administratia m-a asezat (secretarul) pe ,,asistent,\" si asa ca astept trei ani pentru a promova si asa ca am pierdut o clasa de salarizare , adica stau trei ani ... acestea sunt anomaliile
iar daca se angajeaza unul tanar acum o ia cu liftul in sus, noi cei mai in varsta , se joaca legea cu noi, ca suntem generatia care a prins toate schimbarile aberante. ajungi la pensie si ai un salariu de ,,debutant'
Iar daca ii dai in judecata vii tot la mana lor , ca nu te mai promoveaza.... iar actiunea trebuia facuta intr-un termen, si daca nu gresesc ( doresc sa fiu corectat) in 15 zile...
legea 284 se aplica numai partial...
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
baza, utilizator

Alte discuții în legătură

Avocatul poporului poate sa sesizeze curtea constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legii nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema, poate impreuna vom gasi o solutie legislativa. Prin art.39 lit. r), de la Capitolul IV ... (vezi toată discuția)
Salarizare. A-Marius A-Marius Bună seara! Fiţi vă rog amabili şi spuneţi dacă un bugetar care avea gradul/treapta II în 2008, să poată fi trecut la gradul I? Având în ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa promovare IDANUT IDANUT Daca promovez anul acesta din inspector principal in inspector superior, as dori sa stiu cum o sa fiu incadrat tinind cont ca am o vechime de 25 de ani in ... (vezi toată discuția)