Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui angajament de plata semnat de reprezentantul asociatiei, administrator si 50+1 dintre proprietari ?
Hotararea de reesalonare se ia in AG a proprietarilor cu 50% + 1 dintre membrii as. prop. (atentie la reconvocarea AG, cand hotararile se iau cu 50%+1 dintre membrii prezenti).
La sedinta de reesalonare a debitului (are loc la sediul furnizorului) trebuie sa mearga presedintele as. prop., eventual insotit de 1-2 membri ai com. executiv. Administratorul nu are loc in aceasta discutie.
Semnarea documentelor de reesalonare este o actiune extrem de importanta, trebuie adusa la cunostinta tuturor membrilor - prin avizier sau prin alte mijloace. Conducerea as. prop. isi asuma o mare raspundere pentru ca daca o sa continuati sa nu va achitati debitele, furnizorul va actioneaza in instanta si pe langa clauzele contractuale, va flutura instantei si acest document prin care as. prop. si-a asumat conditiile de reesalonare. Trebuie sa "cantariti" bine cat puteti plati lunar, adica sa nu va luati angajamente pe care sa nu le puteti onora.
Daca printre proprietari avet mari debitori, procedati la fel - actiuni de reesalonare, eventual mergeti in instanta cu dansii, nu aveti ce face, altfel o sa fiti intrebati de catre proprietarii fara debite: ce ati intreprins legal ca sa avem caldura, pentru ca uite, noi nu avem debite?
Gingasa treaba!
Care dintre raspunsurile celor 2 postari sant pertinente? Conditiile ca hotararea sa fie luata in cadrul AG a proprietarilor de catre 50%+1 dintre membrii asociatiei ,comunicarea ei la avizier(adusa la cunostinta tuturor proprietarilor) cat si obligatia prezentarii acesteia furnizorului pentru reesalonare sant prevazute de lege ?
Nu, intrunirea AG cu scopul de a hotari esalonarea la furnizor nu este prevazuta expres in lege.
Presedintele asociatiei o poate face de unul singur, prezentandu-se la furnizor si intocmind angajamentul. Pe acesta din urma nu-l intereseaza ce se intampla in asociatie, ce face asociatia, cum se organizeaza, ca sa plateasca utilitatile. Pe furnizor il intereseaza acel angajament si urmarirea indeplinirii lui, exact asa cum la nivelul asociatiei pe presedinte nu-l intereseaza cum si de unde are bani sa plateasca un restantier in baza unui angajament pe care si-l ia.
Deci nu este obligatorie intrunirea AG.
Dar e utila pentru ca, asa cum spunea si @Adam Grecu, presedintele trebuie sa imparta aceasta responsabilitate cu proprietarii, astfel incat si acestia sa fie in cunostinta de cauza de la bun inceput ce-i asteapta pana la stingerea datoriei sau ce se intampla daca nu sunt de acord cu aceasta esalonare.
Concret un proprietar in mod intamplator se intereseaza la finele anului trecut in legatura cu situatia debitelor asociatiei la furnizor si primeste o adresa la inceputul anului in curs in care i se comunica acumularea unei datorii semnificative prin neplata facturilor incepand cu multe luni in urma fata de acea data si ca a fost intocmit un angajament de reesalonare cu o luna inainte (de data solicitarii), semnat de presedintele asoc. de propriet. Aceasta actiune asumata de pres. asociatiei nu a fost adusa in nici un fel la cunostinta proprietarilor pana in prezent si din raspunsurile de mai sus reiese ca nu exista baza legala pentru tragerea lui la raspundere.Furnizorul nu pune la dispozitie documentele aferente si contractul de reesalonare solicitantului.