avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eşalonare restanţe la plata întreţinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eşalonare restanţe la plata întreţinerii

Bună ziua,

Am o serie de întrebări, iar răspunsurile nu reuşesc să le găsesc.
Există o lege care să facă referire la eşalonarea restanţelor la plata întreţinerii?
Ştiu că aceste înţelegeri se practică. Dar ele se fac conform unor reguli bine stabilite (lege) sau este după bunu' plac al fiecaruia?
Asociaţia de propietari este obligată să încerce o asemenea înţelegere sau poate refuza propunerea?
Există o perioadă maximă de eşalonare, iar în cazul acesteia (eşalonării) se ţine cont de venitul celui/celor care cer eşalonare?
Probabil că răspunsurile se găsesc în acelaşi loc/lege, dacă aceasta există. Dar, repet, eu nu o găsesc.
Poate puteti dumneavoastră să mă ajutaţi.

Vă mulţumesc,

Sărbători fericite.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:02, 23 Decembrie 2014
Daca cineva imprumuta bani de la nush ce entitate, atunci creditorul "canta" si debitorul "danseaza" dupa regulile impuse de catre acesta. Daca vrei, daca nu, dansezi la alta masa. Asta in general vorbind.
Ei, cam asa se discuta si in cazul as. de proprietari. De fapt ce reprezinta o asociatie de proprietari, dupa ce reguli functioneaza si care este obiectul ei de activitate? Cine hotaraste ca dumneata (debitor) sa beneficiezi de o esalonare a unui debit? Banuiesc ca stiti - AG a membrilor, da? Asta este, AG daca nu a hotarat asa ceva, la proxima intrunire, propuneti in mod expres sa se puna pe ordinea de zi si aceasta problema, o discutati si aprobati un regulament si cu aceasta chestiune, se afiseaza spre luare la cunostinta astfel incat toti membrii as. prop. sa stie despre ce este vorba.
Sigur, in mai toate as. prop. o sa va intalniti cu astfel de probleme, nu va impacientati. Totusi, in cazul dvs. se impune o discutie cu conducerea as. prop. care va poate impune semnarea unui angajament de plata....
Asta este, AG daca nu a hotarat asa ceva, la proxima intrunire, propuneti in mod expres sa se puna pe ordinea de zi si aceasta problema, o discutati si aprobati un regulament si cu aceasta chestiune, se afiseaza spre luare la cunostinta astfel incat toti membrii as. prop. sa stie despre ce este vorba.


Nu cred ca este o politica foarte buna aceasta regula, asta pentru a nu exista discutii, iar unii proprietari sa nu "intarzie" cu plata.
Sunt cazuri in care un proprietar nu poate achita cotele de intretinere cateva luni, dar trebuie tratat fiecare caz cu mare atentie pentru a nu face din aceste intarzieri o regula generala, in cazul in care restantierul este bun platnic de obicei, daca nu a mai avut restante, daca nu sunt restante calculate de furnizorii de utilitati, atunci cred ca presedintele impreuna cu cei din comitet, pot sa decida o esalonare a restantelor si penalizarilor. Termenul este in functie de suma restanta, dar suma lunara trebuie sa fie mai mare decat intretinerea afisata pentru luna respectiva, undeva la dublu intretinetii lunare, pentru ca restanta sa nu creasca.
principalul vinovat in aceste cazuri este c.e. si administratorul care nu se ocupa de recuperarea restantelor
daca se ajunge la adunare generala nu se face prea mare lucru (pana se convoaca, pana se reconvoaca trece timp), si ce faci daca adunarea hotaraste anularea restantelor
comitetul executiv a hotarat in baza drepturilor si obligatiilor ce le ofera legea, sa afiseze lunar situatia apartamentelor restante si sumele (mai mari de 300ron) si sa intocnim un proces verbal de conciliere cu restantierii in care sunt trecute toate sumele datorate defalcat (intretinere, dobanzi penalizatoare si alte restante) cu angajamentul de a se plati restantele esalonat in termen de 6 luni perioada in care daca se respecta clauzele din conciliere se sisteaza numai calculul penalitatilor incepand cu prima luna de plata datat si semnat de restantier.
acest sistem a facut ca din cei restantieri (inclusiv pensionari care spuneau ca au vazut la avizier ca sunt mai multi care nu au platit si zis ei ca merge) au ajuns cu platile la zi, cu exceptia unuia singur care va fi trimis injudecata
daca nu se respecta clauzele se recalculeaza penalitatile si se face tritere in judecata
Sunt de acord cu @thran.
A face o discutie in AG inseamna a da apa la moara cat mai multor locatari sa recurga la amanarea platii cotelor de intretinere chiar daca nu sunt constransi de o situatie materiala precara. Un fel de planificare proprie cu acordul asociatiei a platii acestor cote de intretinere. Facturile la furnizori, totusi, nu pot fi la fel de lax esalonate, pentru ca intervin penalizarile si apoi oprirea utilitatilor.

Parerea mea este ca trebuie pastrata disciplina de incasare a cotelor de intretinere, aplicate penalizarile si intocmite dosare pentru instanta celor care depasesc o anumita limita a restantelor.

Comitetul executiv poate lua in discutie, la cererea proprietarului debitor, o esalonare a unei sume mari la restanta, eventual cu inlesnire la plata penalizarilor sau chiar la calculul acestora, dar asta trebuie facuta de la caz la caz, discret si numai in situatii exceptionale.
Esalonarea trebuie respectata intocmai, altfel se poate reveni la sistemul normal al tuturor restantierilor - penalizari, incasare concomitenta a cotelor si restantelor, dosare pentru instanta.

@tomabogdan

Esalonarea este o negociere, neprevazuta in vreo lege, intre debitor si conducerea asociatiei. Se face in scris, in baza unui grafic de plata a acestei restante si in baza unor conditii impuse - ce suma sa fie achitata din restanta in plus fata de cota lunara curenta, cum sa se incaseze penalizarile (eventual lasate la urma), daca e cazul unei reduceri a acestor penalizari etc.

Totusi, in fiecare asociatie oamenii se cunosc intre ei si se poate discerne daca unii ar merita esalonarea sau n-ar merita-o.
Pana la urma se poate ajunge si in instanta si hotari o asemenea esalonare prin sentinta instantei, dar asta implica cheltuieli de judecata in plus care ar cadea in sarcina restantierului.
Ultima modificare: Marți, 23 Decembrie 2014
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Esalonarea datoriilor la furnizorul de utilitati tomasso tomasso Esalonarea datoriilor unei asociatii de proprietari fata de regia autonoma de distributie a energiei temice se aproba numai in conditiile asumarii unui ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere tatabonea tatabonea buna ziua.Am o restanta la intretinere (maricica+penalitati),a fost si mai mare dar am reusit sa dau si cate 2500-3000 de lei pt. a reusi sa ajung la zero.In ... (vezi toată discuția)