avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta intretinere

buna ziua.Am o restanta la intretinere (maricica+penalitati),a fost si mai mare dar am reusit sa dau si cate 2500-3000 de lei pt. a reusi sa ajung la zero.In schimb,de aproape un an, din orice suma platesc (500-800lei) mi se scade jumatate din penalitati si jumatate din restante; astfel nu voi ajunge niciodata la zero,din contra,lunar i-mi cresc in continuare si penalitatile si restanta.In felul acesta am ajuns de la 3000lei restanta la 4300lei(restanta+6000lei penalitati)!Ce sa fac,mai ales ca am ceva restante si la banci(am popriri pe salariu)? Este corect cum procedeaza asociatia?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:25, 12 Mai 2014
Este temeinic si legal modalitatea de retinere suma cu titlu de restanta
Faptul ca asociatia retine atat suma de baza cat si penalitatea aplicata acesteia,permite ca dv sa nu va mai inregistrati cu debite vechi ,respectiv sa nu vi se mai calculeze penalitati
Desfasurati efortul si achitati debitul,pentru a indeparta situatia de a obliga asociatia de proprietari sa solicite instantei de judecata dispunerea de hotarare de obligarea a dv de achitare intreg debit acumulat
Va creste suma pentru ca,ori nu achitati sistematic lunar, ori daca achitati lunar, suma achitata nu este mai mare decat valoarea intretinerii curente + penalizarile afisate din luna respectiva.
Deci, ca sa va scada acea restanta trebuie sa achitati lunar mai mult decat cota curenta +penalizarile afisate.

Ar mai fi o solutie, dar aceasta ar insemna sa faceti apel la bunavointa comitetului executiv.
Sa solicitati ca in cazul in care achitati intreaga suma principala sa nu vi se incaseze penalizari, urmand ca la platile viitoare sa achitati cota curenta si o suma oarecare din penalizari.
In felul acesta v-ar ramane in restanta numai penalizarile care nu se penalizeaza.
Asta ar presupune sa aveti intreaga suma a cotelor restante (principalul), sa doriti sa o platiti, sa fie de acord si comitetul si apoi sa va tineti si de cuvand, platind luna de luna cota curenta plus ceva din penalizarile restante.
Doamna Elga,

Nu va suparati pe mine dar, eu, unul, va rog din suflet sa nu mai incurajati pe nimeni sa procedeze in acest fel. Fiecare proprietar trebuie sa isi plateasca ceea ce consuma, iar in cazul in care ramane cu restante trebuie sa fie constient ca apar si penalizari pe care trebuie sa si le asume si sa le plateasca la timpul potrivit. Este ca si cum ai merge la un restaurant, comanzi si mananci cat poti si la final zici, stiti, nu am bani, platesc doar felul intai acum si restul mai incolo cand oi mai avea bani.
Asa cum toata lumea isi plateste utilitatile care sunt separate la nivel de apartament sau telefoanele, asa ar trebui sa plateasca si restul de cheltuieli din asociatie.
Incepe cu o bunavointa si apoi se transforma intr-o cutuma.
Va multumesc si sper ca nu intelege nimeni gresit mesajul acesta.

Nu va suparati pe mine dar, eu, unul, va rog din suflet sa nu mai incurajati pe nimeni sa procedeze in acest fel. Fiecare proprietar trebuie sa isi plateasca ceea ce consuma, iar in cazul in care ramane cu restante trebuie sa fie constient ca apar si penalizari pe care trebuie sa si le asume si sa le plateasca la timpul potrivit.


Asa se intampla cand proprietarii nu va sunt vecini, cand administrarea se transforma in afacere, cand pe administrator il intereseaza mai mult sloganul "Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim (sau nu)", cand pe patronul firmei de administrare il intereseaza sa isi ia banii nu sa trateze niste amarati (nu toti au bani si raman restantieri de bine) ca pe niste oameni.
EU am procedat cum propune @elga50 cu un restantier, am facut un angajament de plata in care respectivul restantier se obliga sa achite o anumita suma in fiecare luna, iar noi nu i-am mai calculat penalizari, el a scapat de datorie, iar noi am recuperat rapid banii, toata lumea multumita.
Dar asta este, noi suntem amatori si noua nu ne pune "pumnul in gura" patronul unui SRL, iar in bucataria noastra nu dicteaza nimeni, este o mica diferenta.
Si eu recomand celor care conduc si administreaza asociatiile de proprietari, ca acolo unde se poate, acolo unde asociatia nu are de platit penalizari catre furnizori, sa se analizeze solicitarea unui restantier cu probleme sociale si sa fie ajutat.
Noi am procedat la incheierea unui angajament de plata semnat de restantier. Prin acest angajament restantierul se obliga sa achite cotele lunare plus o suma fixa ce stinge proportional din datoria de baza si penalizarile aferente calculate pana la data semnarii angajamentului. Asociatia suspenda calcularea in continuare a penalizarilor pentru intreaga perioada pana restantierul ajunge la zi, asa cum s-a stabilit.
Daca restantierul nu achita ratele la termenele stabilite, asociatia reia, recalculeaza penalizarile de acolo de unde le sistase.
Un asemenea angajament este o proba puternica in instanta in favoarea asociatiei deoarece prin acesta se demonstreaza ca restantierul a recunoscut suma si s-a angajat de bunavoie sa o achite. Asa ca nu o mai poate contesta. Apoi instanta tine cont de efortul facut de asociatiei pentru a ajuta un restantier si de nerespectarea angajamentului semnat de acesta.
Nu mai este nevoie de mediere, expertiza...

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere elena_zeca elena_zeca Noi am fost restantierui cu suma de 10.000,00 lei la intretinere ,am fost dati in judecata ,nu sa mers pana capat cu judecat deoarece am achitat intre timp ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)