avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta intretinere

buna ziua.Am o restanta la intretinere (maricica+penalitati),a fost si mai mare dar am reusit sa dau si cate 2500-3000 de lei pt. a reusi sa ajung la zero.In schimb,de aproape un an, din orice suma platesc (500-800lei) mi se scade jumatate din penalitati si jumatate din restante; astfel nu voi ajunge niciodata la zero,din contra,lunar i-mi cresc in continuare si penalitatile si restanta.In felul acesta am ajuns de la 3000lei restanta la 4300lei(restanta+6000lei penalitati)!Ce sa fac,mai ales ca am ceva restante si la banci(am popriri pe salariu)? Este corect cum procedeaza asociatia?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:25, 12 Mai 2014
Ultima postare a d-lui Adrian ma unge la suflet.
Din nefericire, cel putin la nivel real, lucrurile nu se petrec chiar asa. Avem o sumedenie de angajamente nerespectate. Pe o parte dintre acestia i-am actionat in instanta. S-a castigat procesul si ne-am fi asteptat ca proprietarul debitor sa vina sa-si achite debitul, conform sentintei, dar acest lucru nu s-a intamplat. Am facut tot ce trebuia pentru a merge la un ex. jr. - instiintandu-l pe cetatean ca toate acestea vor mari debitul.
Executorii jr. sunt oameni practici, prima data isi ”trag” partea lor, urmand ca in urmatorii ani sa fie indestulata si asociatia. Omul nostru este inglodat pana peste cap, in datorii pe la banci si nu are nici ce-a mai mica intentie de a achita de buna voie. Prima data cand l-am actionat in instanta, a venit tatal sau si i-a achitat 3500 lei. Acum este din nou in situatia de ex. silita, in doua cauze. Ex. jr. a mers la serviciu si i-a facut propriere pe salariu (cate 100 lei/cauza) - mai mult nu se poate. In aceste conditii, omul nu mai achita nimic la asociatie (cum de fapt nu a achitat nici mai inainte) fiind in situatia de a-l actiona din nou in instanta...
Deci, sunt situatii si situatii. Cand vezi un pic de buna-intelegere din partea unui proprietar aflat la ananghie, parca te mai lasa inima sa-l ajuti, dar sunt oameni cu care nu te poti inteklege de nicio culoare, deci cum sa-l ajuti daca nici nu vine sa solicite un ajutor din partea asociatiei? Este ca in cazul unuia care se ruga permanent la Cel de sus sa castige si el la loto, dar se intampla ca niciodata nu castiga, cand la un moment dat aude o ”voce” care-i spune: dar du-te omule odata si cumparati un bilet la loterie...

Cum spuneam, sunt cazuri si cazuri, dar per total si noi, la asociatie, procedam in maniera descrisa de dl. Adrian - desi cu mai putin succes. Capacul ni l-a pus un cetatean care in discutia cu presedintele a afimat ca: ce domnule, o sa-mi las copii flamanzi ca sa vin sa va achit voua asociatia? Pesemne ca asta a inteles el din toata aceasta poveste...
thran a scris:


Asa se intampla cand proprietarii nu va sunt vecini, cand administrarea se transforma in afacere, cand pe administrator il intereseaza mai mult sloganul "Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim (sau nu)", cand pe patronul firmei de administrare il intereseaza sa isi ia banii nu sa trateze niste amarati (nu toti au bani si raman restantieri de bine) ca pe niste oameni.
EU am procedat cum propune @elga50 cu un restantier, am facut un angajament de plata in care respectivul restantier se obliga sa achite o anumita suma in fiecare luna, iar noi nu i-am mai calculat penalizari, el a scapat de datorie, iar noi am recuperat rapid banii, toata lumea multumita.
Dar asta este, noi suntem amatori si noua nu ne pune "pumnul in gura" patronul unui SRL, iar in bucataria noastra nu dicteaza nimeni, este o mica diferenta.


1.Nu administratorul hotaraste in astfel de probleme, acesta doar poate propune comitetului executiv un mod de actiune si membrii acestuia vor lua decizia.
Intr-o asociatie normala, restantierii sunt intr-un procent destul de mic dar, de cele mai multe ori au sume care pot destabiliza asociatia. Si cine sufera mai mult intr-o situatie de genul acesta? Restul proprietarilor, care sunt oameni corecti si isi achita datoriile la timp desi, poate si ei au probleme financiare.
Sunt de acord ca pot exista cazuri speciale, cu oameni care trec prin situatii dificile si care, la un moment dat nu au posibilitatea de a achita. Dar, atunci ei ar trebui sa faca primul pas catre asociatie nu invers.
Nu am nimic cu initiatorul topicului dar, am impresia ca primul pas facut de dumnealui nu a fost catre un dialog cu asociatia ci catre forum pentru a se asigura ca nu cumva il pacalesc cei de acolo. Mie nu mi se pare un gest de prea mare bunavointa.

2. Cand spuneti ca ati facut un angajament de plata cu un restantier, in ce calitate l-ati facut, de administrator sau de presedinte al asociatiei? Ca administrator nu ati avea dreptul acesta, iar ca presedinte, sunt curios daca ati convocat o adunare generala in care sa se stabilieasca scutirea de la plata penalizarilor a unui apartament. In cazul celei de-a doua variante, ce ati face daca v-ati trezi mereu cu astfel de cazuri pentru care tocmai ati creat un precedent?

3. Daca va ajuta mai mult pot sa vorbesc si in calitate de presedinte de asociatie, precum si de simplu proprietar. In nici una dintre situatii mie nu imi convine sa tin pe cineva in spate. Daca dvs va convine, treaba dvs.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Bloc Expert, Administrator imobile
Utilizatorul ne-a intrebat daca asociatia procedeaza corect incasandu-i in acelasi timp cote si penalizari, plangandu-se ca nu mai ajunge sa-si plateasca datoria, avand si credite la banci, deci o situatie foarte grea.
I-am raspuns de ce nu ajunge la plata integrala si i-am sugerat si o solutie, in caz ca ar avea de unde sa faca rost de bani.

In mod sigur restantierii habar n-au ca pot propune si acest mod de stingere a restantelor. Eu n-am sugerat stergerea acestora, ci plata lor ulterioasa paralel cu achitarea cotei curente lunare, printr-o intelegere scrisa.
Daca intelegerea este incalcata, atunci se reia modul de incasare anterior.

Stati linistit, ca restantierii nu se inghesuie sa propuna acest mod de incasare pentru ca marea majoritate nu au banii necesari si, daca stau sa ma gandesc, nu au nici bunavointa de a-si stinge datoria. Vorba domnului @Adam Grecu din exemplul dat: "doar n-o sa-si lase copiii muritori de foame ca sa plateasca asociatia". Despre o eventuala bunavointa a comitetului sa vrea aplicarea unei asemenea solutii cu atat mai putin.

Sunt exceptii si pentru acestea comitetul are, legal vorbind, dreptul de a decide cum procedeaza pentru recuperarea cat mai grabnica a debitelor restante.
Ca si daca nu se vrea a se proceda astfel, se ajunge cu restantierul la judecata si ce folos? Recuperezi imediat banii daca l-ai dat in judecata? Eu cred ca nu. El iti va plati tot cum va putea.
Si chiar daca asta ar deveni o regula, de ce n-ar putea fi aplicata?
Penalizarile sunt o forma de pedeapsa pentru neplata la timp a cotelor, in favoarea tuturor proprietarilor prin fondurile stranse si folosirea lor in beneficiul tuturor, dar cred ca nu e corect sa facem din asta o fixatie in strangerea de fonduri cat mai mari.

Sper ca nu va ganditi ca, in calitate de presedinte de asociatie, sa dati pe cineva afara din casa prin executare judecatoreasca pentru 5000 - 6000 lei.

:offtopic:
In acest topic, desi am propus o solutie destul de putin la indemana restantierilor, am pledat in calitate de avocat al diavolului. Am de-a face cu restantieri de toate felurile si, fiind nevoita sa duc la bun sfarsit atat plata facturilor pe timp de iarna, dar si executarea unor lucrari de reparatii din fondurile asociatiei, stiu bine ce mult inseamna sa ai bani sau....sa nu-i ai.
Si stiu la fel de bine ca unii dintre restantieri isi merita soarta, prin comportamentul pe care il au fata de vecinii lor, pana la urma.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
elga50, moderator
elga50 a scris:

Sper ca nu va ganditi ca, in calitate de presedinte de asociatie, sa dati pe cineva afara din casa prin executare judecatoreasca pentru 5000 - 6000 lei.


O restanta de 5000-6000 lei inseamna, de cele mai multe ori, ca respectivul nu si-a platit intretinerea de aproximativ 1 an. Asta da, bunavointa...

Hai sa va dau cateva exemple:
1. Un apartament de 4 camere a ajuns acum sa aiba vreo 14000 de lei restanta. Atat eu ca presedinte, cat si administratorul pe care il avem, am incercat sa discutam cu persoana respectiva. Eu, in cateva randuri chiar. Raspunsul? "Stiti, am firma, nu am incasat nu stiu ce bani si de asta nu platesc. Dvs intelegeti ca si dvs aveti firma, stiti cum este". Nu, nu inteleg. La ultima discutie avuta imi spune sa il mai las in pace cu intretinerea asta ca il stresez. Scuze, nu o sa se mai intample!
2. Alt apartament, aduna frecvent restante de aproape 5000 de lei. De ce? Omul are taraba in piata si este mai bine sa ruleze banii in marfa decat sa plateasca intretinerea. Pe asta o platesc fraierii.
3. Alt apartament: restante de aproape 10000 de lei la un moment dat. Am avut hotarare judecatoreasca si a promis ca va plati, sa nu o punem in executare. Pana sa plateasca i s-a imbolnavit copilul (Doamne fereste de astea). Intr-un final a platit facand un imprumut dar, acum are din nou restante. Nu are bani de intretinere, dar are bani de bere, tigari si semninte in fata blocului.

Sa va spun ca nici macar unul nu a avut bunul simt sa vina, din propria initiativa, sa discute, sa zica ceva, sa se vada un pic de bunavointa?
Sa va spun si de persoane in varsta care atunci cand le vine pensia sunt primii la rand sa achite?

Ei, si uite asa, s-a luat hotararea in adunarea generala ca pentru orice restanta mai veche de 90 zile, indiferent de valoarea ei, sa se actioneze legal.
Bineinteles ca nu prea pot sa ma tin de treaba asta cum ar trebui, fie din lipsa timpului, fie ca uneori nu ma lasa inima sa o fac, chiar daca asta ar merita. Si tot sper ca, pana la urma, restantierii astia vor intelege ca traiesc cu mana in buzunarul altuia.
Am mai spus: sunt situatii si situatii! Da si dvs. aveti dreptate, pe bune, parca m-ati ghicit. Avem si noi un smecher de Moldova (nu toti modovenii sunt chiar asa de blajini), are firma, in toamna trecuta si-a achizitionat 3 automobile, scule peste scule, da' ce nu are el in portofoliu? Iar restanta se cam mentine la valoarea de 14.000 lei. Zice, merci ca m-ati mai lasat un pic, iata mi-am facut rost de masini, acum fac bani cu ele si o sa-mi achit... Ei, dar omul spune multe, iata au fost si sarbatorile, iar de achitat achita in salturi - odata 1500, mai trec 6 luni mai achita 2000, dar cum si consuma foarte mult (pausalul despre care vorbeam pe alt topic), aproape ca nu se vede acest lucru, debitul ramane permanent la valori mari.
Saptamana aceasta il invitam la mediere. Sa vedem ce mai zice si promit ca o sa va povestesc! I-am vorbit despre acestea, dar nu a fost impresionat de fel, zice - sunt uns cu toate alifiile, daca vreau nu va mai achit nimic! Bine, sa nu-ti uiti vorba...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere elena_zeca elena_zeca Noi am fost restantierui cu suma de 10.000,00 lei la intretinere ,am fost dati in judecata ,nu sa mers pana capat cu judecat deoarece am achitat intre timp ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)