avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari

Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca debitul in totalitate urmand ca penalitatile sa le plateasca esalonat. este corect ca administratorul sa-i taie chitanta pentru debit? Care este temeiul legal pentru asociatiile de proprietari pentru ordinea de stingere a datoriilor. Mentionez ca inca nu s-a trimis in judecata.In cadrul asociatiei nu exista o hotarare in acest sens , respectiv ordinea de stingere a datoriilor.Potefi aplicate prevederile OUG 24/2011?
Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:24, 28 Iunie 2012
OUG nr 24/2011
ART. 1
Prezenta ordonanta reglementeaza activitatea de evaluare, precum si modalitatea de organizare si functionare a profesiei de evaluator autorizat.

Norma mentionata de dvs se refera strict la organizarea si functionarea profesiei de evaluator autorizat,respectiv nu prevede dispozitii aplicabile recuperarrii debitelor inregistrate in cadrul asociatiilor de proprietari
Independent de vointa proprietarului de a achita initial debitul principal si ulterior penalitatile aplicate succesiv si cronologic la sumele neachitate in termenul stabilit,asociatia de proprietari are obligatia sa perceapa orice suma din partea restantierului,suma urmand sa acopre restanta cea mai veche si penalitatile aplicate acesteia
Se achita atat din restanta cat si din penalizari, in ordine cronologica, acel proprietar vrea sa achite intai toata restanta pentru ca nu se pot calcula penalizari la penalizari.
Daca restantierul este de buna credinta si vrea sa achite mai intai restantele si apoi penalizarile cu scopul de a nu i se mai calcula penalizari eu as sugera una din urmatoarele solutii:
- Presedintele asociatiei sa accepte incasarea imediat si in totalitate a restantelor (fara penalizari) cu conditia ca restantierul sa-si ia un angajament scris si semnat atat de sot cat si de sotie ca va achita penalizarile in suma de xxx lei in 5-10 rate astfel: X lei la data de..., Y lei la data de...
- Presedintele asociatiei sa accepte un angajament de plata si esalonare semnat de restantier, prin care acesta se obliga sa achite acum, imediat suma de... (tot atat cat ar fi platit si mai sus) care va fi impartita atat pe restante cat si pe penalizari, iar asociatia nu mai calculeaza penalizari (ingheata penalizarile), atat timp cat restantierul plateste fara intarziere la termene stabilite prin angajament, suma impartindu-se de fiecare data atat la restante cat si la penalizari.

In ambele variante restantierul va plati aceeasi suma, fara sa-i mai creasca penalizarile.
In ambele variante asociatia are o garantie ca va incasa, si-o dovada in plus in cazul cand se va ajunge in instanta.
Imi cer scuze aveti dreptateOUG 24/2012 este corect dar se refera strict la datorii fiscale, datoriile catre asociatiile de proprietari nu sunt fiscale.Va multumesc pentru raspuns
Buna tuturor, referitor la acest subiect, care este norma legala ce reglementează încasarea restantelor/penalizărilor în ordine cronologica și nu după voință proprietarului.
As dori sa impun încasarea corecta la noi în asociație, și o trimitere la lege este cel mai bun argument. La noi avem mai multi proprietari care sunt la zi dar lasă codite la penalizări, dacă tot nu se poate aplica penalizare la penalizare, de ce sa nu profite cetățeanul :) (somațiile și discuțiile ii lasă rece, iar pana la judecata mai este)

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Modul de stingere a datoriilor la intretinere monicaion monicaion Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota ... (vezi toată discuția)