avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari

Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca debitul in totalitate urmand ca penalitatile sa le plateasca esalonat. este corect ca administratorul sa-i taie chitanta pentru debit? Care este temeiul legal pentru asociatiile de proprietari pentru ordinea de stingere a datoriilor. Mentionez ca inca nu s-a trimis in judecata.In cadrul asociatiei nu exista o hotarare in acest sens , respectiv ordinea de stingere a datoriilor.Potefi aplicate prevederile OUG 24/2011?
Va multumesc?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:24, 28 Iunie 2012
Ordinea de stingere a datoriilor, cand sunt mai multe obligatii, este reglementata de art. 1506-1509 din Noul Cod civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari si intrata in vigoare de la 01.10.2011.
Prin noile prevederi se lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor. Adica, in cazul asociatiei de proprietari se poate lua o decizie care sa reglementeze ordinea stingerii datoriilor. Acesta o poate lua comitetul executiv sau adunarea generala.
Acelasi Cod civil instituie si prin efectul legii modul de stingere a datoriilor atunci cand partile nu stabilesc acest fapt, inclusiv in cazul unei neintelegeri cand se ajunge in instanta si la calculul de penalizari de intarziere si cheltuieli de judecata.

Si iata ce prevede legea:
In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de stingere a datoriilor la intretinere monicaion monicaion Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota ... (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile ionuti ionuti Buna ziua. Astept din partea dvs. raspunsuri bazate pe practica si pe legislatia in viguare, pentru urmatorul caz: Avem in AP un proprietar care are datorii ... (vezi toată discuția)
Ordinea de plata a datoriilor fata de asociatie eufortune eufortune in ce ordine se inregistreaza platile datoriilor fata de asociatie, in conditiile in care restantierul accepta numai sume egale cu cheltuielile din luna ... (vezi toată discuția)