avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea in care se sting datoriile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea in care se sting datoriile

Buna ziua. Astept din partea dvs. raspunsuri bazate pe practica si pe legislatia in viguare, pentru urmatorul caz:
Avem in AP un proprietar care are datorii restante de peste 5 ani, cu care am incheiat un acord de plata esalonata a datoriei in max 3 ani. Lunar debitorul achita rata contractului pe chitanta separata unde este mentionata numarul ratei ce o achita, iar cota de intretinere lunara este incasata pe o alta chitanta cu mentiunea lunii ce se achita, iar fondurile speciale sunt incasate pe a 3-ia chitanta cu mentionarea lunii platite.

In prezent, pentru ultimele 6 luni din 2013 debitorul are achitat la zi cota lunara la intretinere, fondurile speciale si 6 rate din esalonare. Deoarece incheiem cu furnizorul de apa un contract de cesiune creanta ptr respectivul debitor, ma intereseaza daca platile facute de acesta pentru cotele de intretinere si fonduri speciale, chiar daca sunt pentru ultimele 6 luni din 2013, pot sa le folosesc in stingerea datoriilor de acum 5 ani in ordine cronologica, sau sunt obligat sa-i sting doar datoria ce este mentionata in fiecare chitanta.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionuti , utilizator 13:03, 23 Ianuarie 2014
Platile vor stinge datoriile mentionate in fiecare chitanta , nu altele., Datoriile debitorului mai vechi de 3 ani sunt prescrise., Le putetri incasa doar daca el e de acord sa le plateasca .Daca il veti actiona in judecata instanta va invoca prescrisptia .
Ordinea de stingere a datoriilor este prevazuta in legea contabilitatii si Ordin 1969, pentru asociatiile de proprietari care tin contabilitate in partida simpla, si anume de a inregistra in contabilitate in mod obligatoriu cronologic si sistematic toate operatiunile economice consemnate in documentetele justificative.

Ordinea de stingere a datoriilor, este reglementata si de NCC art. 1506-1509 adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari si intrata in vigoare de la 01.10.2011.
Prin noile prevederi ,legiutorul lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor.
In cazul asociatiilor de proprietari ,comitetul executiv poate dispune decizii prin care sa fie
reglementata ordinea de stingerie a datoriilor.
Se impune achitarea restantei in ordinea vechimii cu penalitatile aferente,astfel incat sa nu mai ramana sume cu titlu de restanta
Se stinge strict debitul precizat in chitanta


cazacuioana a scris:

... Datoriile debitorului mai vechi de 3 ani sunt prescrise., Le putetri incasa doar daca el e de acord sa le plateasca ...


In acest caz pastram debitul in AP si continuam incasarea conform acordului de esalonare pe care debitorul l-a semnat, pentru ca semnandu-l a recunoscut debitul si a fost de acord sa il plateasca chiar si esalonat?
Legal, nu putem incheia o cesiune de creanta cu furnizorul pentru toata datoria proprietarului?

ynocentta a scris:


...Prin noile prevederi ,legiutorul lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor.
In cazul asociatiilor de proprietari ,comitetul executiv poate dispune decizii prin care sa fie
reglementata ordinea de stingerie a datoriilor...


Atunci doar CE poate dispune regularizarea sumelor incasate? si daca se da aceasta dispozitie de catre CE, debitorul nu o poate contesta?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2014
ionuti, utilizator
Datoriile se prescriu in instanta si nu altfel, asa incat vechimea si suma lor totala de 5 ani raman valabile atata timp cat nu aveti o sentinta judecatoreasca.

Stingerea datoriilor se face asa cum ati stabilit in intelegerea cu debitorul, cu o singura si foarte importanta exceptie: nu puteti stinge sume care nu au ajuns la scadenta, respectiv cotele curente si fonduri curente, inaintea unor sume restante.
Asadar revedeti acea intelegere cu restantierul.
Oricum, pentru furnizorul de apa nu conteaza ce a achitat el la asociatie, ci suma pe care o mai are de achitat si pe care dv. o cesionati, iar intelegerea intre furnizor si debitor nu va mai privi asociatia decat pentru debitele nou create, cote viitoare si fonduri speciale.
Practic el are cu dv. o intelegere sa va plateasca cota la zi si fondurile speciale, iar cu furnizorul va face o intelegere de plata a restantelor si nu va conta pentru ce luna si an o va face, ci ce rata si in suma de cat va stabili cu furnizorul.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante la cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Buna ziua Administrez un bloc de locuinte. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un apartament este restant la plata intretinerii pe o perioada de 10 luni, ... (vezi toată discuția)
Incasare datorii viorica2012 viorica2012 Buna ziua, V-as ruga sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. figurez la Asociatia de proprietari cu debite si penalitati. As vrea sa platesc mai ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)