Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema:
- cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru cotele de intretinere. Asociatia a hotarat un procent de penalizare de 0,2% , dar sunt proprietari care refuza plata penalizarilor, achitand doar cotele de intretinere restante. Exista vreo lege care sa ii oblige sa achite penalizarile calculate ?
Multumesc mult
Ordinea de stingere a datoriilor este reglementată de disp Codul fiscal si din Noul Cod Civil art 1506-1509 care prevad modalitatea de stingere a debitelor in ordinea cronologica ,
respectiv de sting debitele cele mai vechi =suma de baza +penalitatile aplicate acesteia
Codul Fiscal nu are legatura cu plata intretinerii, ci numai cu plata obligatiilor catre autoritatile de stat si locale.
In Codul Civil se dau mai multe moduri de a plati debitele. Datornicul isi poate alege sumele pe care doreste sa le achite cu o singura conditie: nu poate plati sume care nu au ajuns la scadenta in dauna celor a caror scadenta a trecut.
Art.1509 se refera la ordinea de plata in cazul in care se da o hotarare judecatoreasca, ceea ce nu este cazul de fata.
@petricia
Restantierul poate plati cotele de baza, iar pentru neplata penalizarilor il puteti actiona in judecata.
Multumesc mult elga50...deci, in concluzie nu exista o lege care sa oblige proprietarul sa achite penalizarile calculate ( exceptand o hotarare judecatoreasca )