avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz plata penalizari - cote de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz plata penalizari - cote de intretinere

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema:
- cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru cotele de intretinere. Asociatia a hotarat un procent de penalizare de 0,2% , dar sunt proprietari care refuza plata penalizarilor, achitand doar cotele de intretinere restante. Exista vreo lege care sa ii oblige sa achite penalizarile calculate ?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 09:25, 14 Mai 2015
Concluzia dumneavoastra este gresita.
Proprietarul este obligat sa plateasca toate sumele repartizate pe lista de plata. Iar sumele acestea pot fi cheltuieli de intretinere, fonduri, penalizari...
Altfel de ce ar mai fi prevazut legea 230/2007 si HG 1588/2007 sa se calculeze penalizari? Doar ca sa invatam a face calcule?
Adunarea generala nu are ce sa hotarasca in asemenea cazuri. Se aplica penalizari, se afiseaza... iar cand proprietarul plateste o suma, acea suma se repartizeaza de administrator in ordinea vechimii proportional la intretinere, penalizari si alte fonduri de la caz la caz.
Daca restantierul insisata sa i se scrie pe chitanta doar "intretinere" fara penalizari, incercati sa-l convingeti sau:
1. sa mearga la banca sa vireze banii in contul asociatiei si-i repartizati apoi suma asa cum trebuie
- eliberati-i chitanta asa cum vrea "restantierul profesionist" si apoi apelati la cenzor; cenzorul poate intocmi un referat scurt pe o jumatate de pagina, prin care sa arate ca a constatat greseala administratorului, ca incadrarea incasarii e gresita si sa dea solutia administratorului: "repartizati XX lei la restante intretinere, YY lei la fondul de repartii si ZZ lei la penalizari"; semnat, parafat de cenzor si presedinte si va conformati.
Multumesc frumos Adriantot, problema este ca restantierii refuza plata penalizarilor, achita doar datoria restanta, spunand ca nu exista lege care sa-i oblige sa achite penalizarile...ca le vor achita alta data. De aceea intrebam daca este o lege cere sa-i oblige sa achite aceste penalizari odata cu achitarea cotelor restante
Comportamentul fata de plata debitelor poate fi inspirat de relatia cu marii furnizori.
Daca platim la RADET doar intretinerea fara penalizari, la un moment dat ne trezim cu actionarea in judecata pentru penalizari. Cu alte cuvinte penalizarile sunt debite iar prestatorul este indreptatit sa recupereze orice debit.

Reamintesc ca pentru o regie de stat penalizarile sunt o consecinta a faptului ca aceasta, la randul ei plateste majorari la bugetul statului; si aici nu mai e de joaca.

In concluzie: neplata strict a penalizarilor trebuie sa se finalizeze cu o actionare in instanta a rau-platnicului.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)