avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatie de proprietari

Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau penalizarile?penalizari care sunt mai mari ca intretinerea.Doamna de la intretinere,imi opreste mereu 10% ,din suma data pt intretinere.Eu am tot cautat o lege in acest sens,dar nu am gasit nimic.Din punctul meu de vedere prioritar este plata intretinerii si apoi a penaluzarilor.Iar de la luna la luna se plateste penalizare la penalizare,de ex.platesc luna asta penalizari 10%,apoi daca luna viitoare se intarzie cateva zike,iar creste penslizarea,deci aceiasi penalizare trebuie platita.Exista o lege in care le da lor dreptul de a face asa ceva?
Dvs priviti lucrurile din punctul de vedere al restantierului care nu vrea sa plateasca penalizari la lista curenta.
Aveti in vedere ca legea prevede obligatia platii listei de intretinere pana la data limita de la care incep sa se calculeze penalizari.
Daca mergeti sa platiti impozitul restant la fisc nu veti plati intai impozitul din anul curent ci penalizarile si restantele si apoi impozitul curent.
Este acelasi lucru si in cazul platii intretinerii, se platesc in ordine penalizarile, restantele si lista curenta.

Solicitati presedintelui asociatiei in baza art. 10 din Legea 230/2007 sa va prezinte situatia financiara si modalitatea de calcul a penalizarilor.

Articolul 10
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.
Dispozitia in vigoare prevede achitarea concomitenta a sumei de baza si a penalitatilor aplicate acestora
Interesul este ca prin achitare sa se micsoreze debitul de restituit,or in situatia in care se face plata partiala numai suma de baza ramane in evidenta suma neachitata care la randul ei atrage alta penalitate
@ynocentta, care este dispozitia in vigoare?

Putem asimila plata datoriilor la intretinere cu plata datoriilor la fisc intrucat restantele la intretinere sunt tot obligatii de plata.

La art 165 alin. (1) din codul de procedura fiscala este indicata ordinea de stingerea a obligatiilor fiscale.

ART. 165 Ordinea stingerii obligațiilor fiscale

(1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligații fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligațiile, atunci se stinge obligația fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligațiile fiscale principale, în ordinea vechimii, și apoi obligațiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;
b) obligațiile cu scadențe viitoare, la solicitarea debitorului.

Adica se platesc intai restantele apoi penalizarile la restante si in final datoriile curente.
Trebuie sa admit ca am gresit punand penalizarile inaintea restantelor.
[Va rog sa va abtineti. Multumesc]

Multi proprietari in evidenta cu datorii la intretinere refuza sa plateasca si penalizarile aplicate la suma de baza =cota de intretinere lunara,invoca inclusiv dispozitii abrogate
Conform normelor in vigoare, inclusiv Codul Fiscal, debitele se achita in ordine cronologica, respectiv se plateste suma de baza cea mai veche concomitent cu penalitatea aplicata acesteia.
Acest mod de stingere a debitului este in interesul proprietarului ca sa se stinga definitiv debitul cu tot cu accesorii ca sa nu se inregistreze cu sume cu titlu de restanta, care pot genera penalitati.
Asociatiile de proprietari/locatari sunt si ele supuse legilor, inclusiv celei a contabilitatii,care prevede fara echivoc ca debitele se incaseaza in ordinea vechimii.
Nu se poate incasa o penalitate fara debitul care sta la baza de calcul a penalitatii.
Penalitatile se evidentiaza in registru separat in contabilitate si se actualizeaza lunar
Ati invocat drept temei legal pentru stingere debite la asociatia de proprietari articolul care vizeaza ordinea de stingerea a obligatiilor fiscale.
Dar debitele acumulate la asociatia de proprietari/locatari nu sunt si nu pot fi asimilate cu debite fiscale
Ordinea de stingere a datoriilor este reglementata de noul Cod Civil la art. 1506-1509, adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari si intrata in vigoare de la 1.10.2011.
Art 1509Plata

SECŢIUNEA a 5-a
Imputaţia plăţii
Art. 1509
Imputaţia legală
(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:
a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;
b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.

Stingerea deitelor acumulate la asociatia de proprietari/locatari legal trebuie sa fie realizata identic cu stingerea debitelor de la furnizori
Este foarte important modalitatea de intocmire ,de consemnare a documentului prin care se percepe suma cu titlu de restanta
Daca platitorul, nu poate achita integral debitul, trebuie specificat ca s-a platit partial, iar apoi se consemneaza ca s-a platit restanta lunii X+penalitatea aferenta
Este foarte important ce se scrie pe chitanta
Au fost pierdute procese in instanta,unde completul din chitanta care prevedea achitat restanta intretinerea apreciat ca proprietarul a achitat integral debitul,desi se afla in evidenta cu sume cu titlu de restanta .
La asociatiile de proprietari/locatari nu exista varianta solicitata de multi proprietari pentru ca debitorul sa achite creditorului – asociatia – o anumita suma pentru o anumita datorie sau luna
A existat L nr 175/2010 care permitea exonerarea proprietarilor de la plata penalizarilor daca debitorul achita suma de baza ,dar acea dispozitie a operat strict 12 luni
Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.

Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
Admin, administrator
Acum @raluctza a luat la cunostinta despre dispozitia in vigoare care stabileste ordinea achitarii datoriilor.

Alte discuții în legătură

Ordinea stingerii datoriilor fata de asociatia de proprietari marilyn31 marilyn31 In cazul in care exista un debit restant fata de Asociatia de Proprietari, compus din : cote intretinere restante + alte fonduri + penalitati, cumulate pe ... (vezi toată discuția)
Modul de stingere a datoriilor la intretinere monicaion monicaion Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota ... (vezi toată discuția)
Prescriptie restante intretinere Oana.agapie Oana.agapie Buna ziua! In blocul in care locuiesc exista un apartament cu datorii la intretinere din 2015 pana in prezent. Vechiul proprietar al acestui apart a decedat si ... (vezi toată discuția)