avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea stingerii datoriilor fata de Asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea stingerii datoriilor fata de Asociatia de Proprietari

In cazul in care exista un debit restant fata de Asociatia de Proprietari, compus din :
cote intretinere restante + alte fonduri + penalitati, cumulate pe mai multe luni, se achita partial debit, moment in care debitorul face imputatia platii...alegand sa achite in ordine..cote restante intretinere + alte fonduri...In schimb asociatia acopera penalitati + alte fonduri +cote intretinere..in ordinea vechimii...
Am intrebat la asociatiei presedintele spune "art.1509 cod civil"...cenzorul zice " OUG 92/2003 cu compeltarile ulterioare"..

Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva ...CE PREVEDE LEGEA CU PRIVIRE LA ORDINEA STINGERII DATORIILOR in acest domeniu???
Cel mai recent răspuns: Alexap3 , utilizator 13:51, 24 Martie 2023
O.U.G. nr. 92 din 2003 este Codul de procedura fiscala care reglementeaza ordinea stingerii creantelor fiscale.

Penalitatile aferente creantelor de natura comerciala, cum este si cazul de fata, se stabilesc prin contracte sau prin statutul asociatiei. De regula, se respecta ordinea vechimii asa cum fac majoritatea furnizorilor de utilitati.

Daca s-ar achita intai debitul, s-ar ajunge ca penalitatile sa nu se mai plateasca niciodata. Astfel, s-ar incuraja intarzierile la plata.
Se achita debitul cel mai vechi si penalitatile aferente
Este temeinica si legala perceperea debitului in conformitate cu disp OUG 92/2003
Va rog sa citati articolul din Codul de procedura fiscala in care ar putea fi incadrate datoriile locatarilor catre asociatia de proprietari si ordinea de stingere a acestora.

Eu nu am gasit nimic. Poate ma insel.
Ordinea de stingere a datoriilor, cand sunt mai multe obligatii, este reglementata de art. 1506-1509 din Noul Cod civil adoptat prin Legea nr. 287/2009, republicata cu modificari si intrata in vigoare de la 01.10.2011.
Prin noile prevederi se lasa la latitudinea partilor sa stabileasca o ordine de stingere a datoriilor. Adica, in cazul asociatiei de proprietari se poate lua o decizie care sa reglementeze ordinea stingerii datoriilor. Acesta o poate lua comitetul executiv sau adunarea generala.
Acelasi Cod civil instituie si prin efectul legii modul de stingere a datoriilor atunci cand partile nu stabilesc acest fapt, inclusiv in cazul unei neintelegeri cand se ajunge in instanta si la calculul de penalizari de intarziere si cheltuieli de judecata.

Si iata ce prevede legea:

In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.



VA multumesc pentru raspunsuri. Totusi am o nelamurire:

Noile prevederi ale codului fiscal impun in cazul platilor partiale acoperirea in totalitate a capitalului si apoi a accesoriilor (OG 29/2011).
Nu ne raportam la codul fiscal, deoarece aplicabilitatea se limiteaza la creantele bugetare....si atunci mergem pe ordinea de plata a datoriilor.
Totusi, aceste accesorii, vorbesc de penalitati, s-au cumulat in timp...anul trecut era in vigoare legea 175/2010, prin care erau scutiti la plata penalitatilor catre asociatiile de proprietari cei care achitau integral debitul restant pana la data de 30 iunie.2010.
Nu vad normalitatea in cazul de fata in a acoperi initial cheltuieli si accesorii, dupa care sa acoperi capitalul.
In cazul acesta orice conventie de plata iti este dezavantajoasa daca achiti partial, cel putin in cazul meu, conditie in care m-am trezit ca platind o suma frumusica, raman cu acceasi baza si mi se scad initial penalitatile. Evident baza genereaza din nou penalitati..si uite asa datoria ramane mereu acceasi.
Culmea este faptul ca, cei care nu au achitat deloc au fost actionati in instanta, iar instanta a admis doar 50% din sumele de plata, fara cheltuieli de judecata, care erau de 1000 ron - onorariu avocat.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari raluctza raluctza Buna ziua.Am o intrebare,la asociatie de proprietari,ce este prioritar sa se achite?ceea condum adica intretinerea mea(apa,caldura,femeie de servici etc),sau ... (vezi toată discuția)
Prioritate la achitarea restantelor jepilor12 jepilor12 Buna ziua tuturor, Am citit intr-un topic mai vechi cum ca, prioritate la achitarea restantelor o au penalizarile si apoi se poate achita datoria generatoare ... (vezi toată discuția)
Stingere creante fiscale roxanaraveca roxanaraveca Buna ziua! Va rog sa ma ajutati...O societate comerciala are incheiat cu Primaria un contract de concesiune pentru care nu a achitat redeventa mai multi ... (vezi toată discuția)