avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prioritate la achitarea restantelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prioritate la achitarea restantelor

Buna ziua tuturor,
Am citit intr-un topic mai vechi cum ca, prioritate la achitarea restantelor o au penalizarile si apoi se poate achita datoria generatoare de penalitati.
Ar putea cineva sa-mi spuna ce act normativ prevede acest lucru, precum si ce articol?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 14:33, 8 Octombrie 2011
Acest sistem de plata a fost adoptat de asociatiile de proprietari din economia art. 115 al Codului de proc. fiscala.
Acesta dadea posibilitatea ca organele fiscale sa stinga intai datoriile corelative (penalitati si dobanzi) si abia apoi creanta principala. Aceasta ordine de stingere a datoriilor data din 1 ianuarie 2007.
Insa, odata cu recentele modificari aduse Codului de procedura fiscala, lucrurile s-au schimbat.
Astfel, potrivit noilor reglementari aduse de OG 29/2011 prin modificarea art. 115 C.p.fiscala, incepand cu 1 octombrie 2011, sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Acum asociatiile de proprietari vor fi nevoite sa schimbe si ele sistemul aplicat la ordinea stingerii datoriilor.
Va multumesc pentru interventia prompta.
O zi frumoasa in continuare!
Codul de procedura fiscala, modificat si completat cu OG.29/2011 si ajutat de Ordinul 2604/2011,
reglementează raporturile juridice fiscale dintre contribuabil ( fie el persoana fizica sau juridica) si organul fiscal privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi bugetelor locale, stabilite de Codul fiscal.
Art.115, in cazul nostru, face referire la modul ales de organul fiscal privind ordinea recuperarii debitelor de la asociatia de proprietari privind obligatiile fiscale si taxele aferente.
Asociatia de proprietari (conform Codului Fiscal este considerata persoana juridica) are obligatia sa organizeze si sa-si conduca contabilitatea financiara dupa legea contabilitatii, Legea 82/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, nu dupa Codul de procedura fiscala.
In AP recuperarea datoriei celei mai vechi trebuie sa respecte orincioiul din Legea contabilitatii art.2 : "...contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor ....", deci intai incasez restanta ( fie ca este penalizare, cota intretinere veche, fond rulment, fond reparatie, etc) si apoi ultima datorie generatoare de penalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta pe luna anterioara Attila65 Attila65 Daca un locatar are restanta de un an si trei luni si vrea sa plateasca luna in curs, pot sa-i fac chitanta? Sau trebuia sa-i fac pe prima luna de restanta? Mi ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere restanta intretinere aecobob aecobob Buna ziua Un proprietar a avut o restanta la intretinere de 9.000 lei si a facut o plata de 8.000 lei. Restanta era compusa din : - restanta intretinere - ... (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)