avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chitanta pe luna anterioara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chitanta pe luna anterioara

Daca un locatar are restanta de un an si trei luni si vrea sa plateasca luna in curs, pot sa-i fac chitanta? Sau trebuia sa-i fac pe prima luna de restanta? Mi se pare ciudat sa sar peste restanta.
Daca nu atunci ce lege ma impiedica?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniel4x4 , utilizator 05:47, 19 Mai 2012

Ordonanta care a modificat Codul de procedura fiscala in septembrie anul trecut, OG nr. 29/2011, a clarificat modul in care vor fi stinse datoriile, in cazul in care contribuabilul datoreaza mai multe tipuri de creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a le plati in totalitate. Mai exact, OG nr. 29/2011 a modificat punctul b) al alin. 115 din Codul de procedura fiscala.

Astfel, potrivit noilor reglementari, sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au. Prevederea se aplica deja din 1 octombrie 2011.


In mod normal ar trebui sa stinga cea mai veche datorie, pentru ca este si cea mai oneroasa, in sensul ca genereaza cele mai mari penalizari.
Daca vrea sa achite ultima luna, puteti sa -i luati si asa banii, insa explicati-i ca pt lunile restante penalizarile cresc in continuare.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Multumesc mult pentru raspunsurile prompte.
De regula si conform legislatiei, mai vechi sau mai noi, se sting datoriile in ordinea vechimii, asa cum s-a spus mai sus. Conform legislatiei de dinainte de 1 octombrie 2011, se stingeau in primul rand accesoriile si-apoi debitul de baza, iar dupa noile prevederi, stingerea datoriilor se face invers: intai debitul, baza si-apoi accesoriile (penalizari, dobanzi), in situatia cand din suma platita nu se acopera in acelasi timp toate datoriile.
Dar, de exemplu, daca proprietarul are o restanta de 5 luni si acum apare la asociatie proaspatul chirias, care prezinta contractul de inchiriere, numarul de persoane, este trecut imediat in cartea de imobil s.a.m.d. Cand se afiseaza lista vine chiriasul sa plateasca. Sigur ca pe lista de plata figureaza si restantele de 5 luni cu penalizari, dar acestea sunt ale proprietarului si nu ale chiriasului care este in asociatie de o luna. In aceasta situatie, incercam, discutam, presam proprietarul.. dar nu avem cum sa refuzam banii chiriasului pentru luna in care a locuit, nu avem cum sa-i taiem chitanta chiriasului pentru restanta de acum cinci luni...
Am dat acest exemplu practic, pentru ca eu sustin ca asociatia trebuie sa stinga datoriile mai vechi, numai ca trebuie totusi sa judecam fiecare caz in parte si sa ne adaptam situatiei, facand unele derogari de la regula.
No offence AN-CON, dar Attila65 se refera la o restanta la plata sumelor datorate asociatiei de proprietari, nu catre FISC.....N-are nici o legatura Codul fiscal in acest caz !
Daca ai vrut sa te referi la Noul Cod Civil, si in speta, la art.1509, atunci este altceva.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)
Prioritate la achitarea restantelor jepilor12 jepilor12 Buna ziua tuturor, Am citit intr-un topic mai vechi cum ca, prioritate la achitarea restantelor o au penalizarile si apoi se poate achita datoria generatoare ... (vezi toată discuția)
Restante la cheltuieli intretinere dan_crihan dan_crihan Buna ziua Administrez un bloc de locuinte. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Un apartament este restant la plata intretinerii pe o perioada de 10 luni, ... (vezi toată discuția)