avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Imputatia platii, respectiv Art.1506-1509 din NCC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Imputatia platii, respectiv Art.1506-1509 din NCC

Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de 15.12.2014).
Paratul plateste o mica parte din suma astfel: in data de 29.11.2011 (1000lei); in data de 24.04.2012(2000lei) si in data de 31.07.2012(1000lei). Datoria totala este de 20300lei.
Pe chitantele de incasare s-a trecut la explicatia platii " Int. restanta".
Intrebari:
- cum aplic Art.1506-1509 din NCC;
- sumele achitate vor stinge NUMAI cotele de intretinere mai vechi ( pt.ca asa scrie in chitanta) nu penalitatile?
- nu stiu ce inseamna " imputarea capitalului" la sfarsit?
- ce reprezinta capitalul in cadrul Asociatiei de proprietari?
- pot calcula penalitatile pana la data de 15.12.2014( data la care se introduce cererea completatoare)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:22, 16 Ianuarie 2016
Conform dispozitii in vigoare privitoare la ordinea de stingere a datoriilor,se sting debitele in ordinea vechimii,concomitent oprindu-se si penalitatile aferente
La data cand introduceti actiunea ,este necesar sa anexati si lista de intretinere din care sa rezulte concret suma de baza restanta si penalitatile aplicate
Art.1509 din Noul Cod Civil se aplica numai in cazul in care aveti o hotarare judecatoreasca definitiva. In acest caz nu trebuie sa va faceti griji cu intelegerea termenilor deoarece judecatorul va mentiona clar sumele pe care paratul le are de plata catre asociatie pentru cotele de baza, penalizari, fonduri.

In afara de acest caz se aplica art. 1506 - 1508.
Daca restantierul nu isi manifesta preferinta, atunci incasati, in ordinea vechimii, cote, fonduri, penalizari in paralel.
Ynocentta dixit :"Conform dispozitii in vigoare privitoare la ordinea de stingere a datoriilor,se sting debitele in ordinea vechimii,concomitent oprindu-se si penalitatile aferente" Atentie daca nu au fost incasate penalitatile odata cu debitul pricipal(restanta) penalitatile nu mai pot fi incasate
Glumiti?
Unde ati vazut asa ceva?
RaDracones a enuntat citez:"Penalitatile se incaseaza odata cu restanta. Exista doar o singura varianta in care penalitatile pot fi achitate dupa achitarea restantelor iar varianta este o intelegere scrisa (conventie, contract) prin care dumneavoastra si asociatia sunteti de acord la o asemenea procedura.
Altfel... penalitatile sunt praf in vant, nu se mai pot incasa.
Practic vorbind, in momentul in care dumneavoastra detineti o chitanta pe care scrie ca ati achitat luna x anul y , cei care v-au eliberat-o recunosc ca nu mai aveti nici o datorie mai veche, repet, in situatia in care nu exista alta intelegere" Urmariiti contextul topicului "Conflict cu asociatia...". si mai departe spune "In lipsa unei intelegeri scrise care sa precizeze alta modalitate de plata a penalitatii aceasta se incaseaza in ordinea cronoligica mentionata mai sus si nu altfel. Neincasarea ei reprezinta acceptul celui care a eliberat chitantele urmatoare cronologic ca nu mai exista datorii anterioare".

Alte discuții în legătură

Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)