avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Imputatia platii, respectiv Art.1506-1509 din NCC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Imputatia platii, respectiv Art.1506-1509 din NCC

Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de 15.12.2014).
Paratul plateste o mica parte din suma astfel: in data de 29.11.2011 (1000lei); in data de 24.04.2012(2000lei) si in data de 31.07.2012(1000lei). Datoria totala este de 20300lei.
Pe chitantele de incasare s-a trecut la explicatia platii " Int. restanta".
Intrebari:
- cum aplic Art.1506-1509 din NCC;
- sumele achitate vor stinge NUMAI cotele de intretinere mai vechi ( pt.ca asa scrie in chitanta) nu penalitatile?
- nu stiu ce inseamna " imputarea capitalului" la sfarsit?
- ce reprezinta capitalul in cadrul Asociatiei de proprietari?
- pot calcula penalitatile pana la data de 15.12.2014( data la care se introduce cererea completatoare)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:22, 16 Ianuarie 2016
In lista figureaza o suma cu titlu restante penalitati calculate in urma cu 18 luni aferente anilor 2008-9-10-11-12.Intre timp paratul a facut plati,a achitat numai suma de baza, restante si cote lunare curente intretinere care nu cuprindeau penalizarile Acum.aceste penalizari se pot prescrie platile efectuate de parat au fost operate altui debit si nu pot intrerupe prescrierea penalizarilor acestea reprezinta un debit de alta natura.
Este greu sau nu pricepeti:
Daca instanta astabilit ca "paratul" are de achitat o suma compusa din chelt. de intretinere si penalizari, atunci cetateanul trebuie sa achite intregul debit stabilit de catre instanta.
Dvs. ziceti ca omul a achitat doar chelt. de intretinere, acum pe LP figureaza doar debitul din penalitati si nu mai vrea sa le achite... Pai intai trebuie discutat cu dumnealui. Vrea sa le achite de buna voie (sic) sau as. prop. trebuie sa se adreseze unui ex. judecatoresc ?
Suma stabilita in instanta trebuie achitata in totalitate. Amintiti-ii ca toate costurile de executare vor fi suportate tot de catre dansul. As. prop. trebuie sa faca toate demersurile in vederea recuperarii debitului.
Succes!
conjoint a scris:
.aceste penalizari se pot prescrie platile efectuate de parat au fost operate altui debit si nu pot intrerupe prescrierea penalizarilor acestea reprezinta un debit de alta natura.

Daca sunteti judecator dati decizia in acest sens si-ati rezolvat-o. Daca sunteti una din parti (reclamant sau parat) incercati sa convingeti judecatorul sa dea decizia asa cum doriti dumneavoastra. Si iar ati rezolvat-o. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Refuz plata penalizari - cote de intretinere petricia petricia Buna ziua, Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema: - cum pot determina un proprietar ( cf. legislatiei ) sa-si achite penalizarile calculate pentru ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)