Sotia mea este insarcinata, urmeaza sa nasca undeva in septembrie.
O sa aleaga varianta de 2 ani de concediu pentru crestere copil.
Cineva imi spunea ca s-a modificat legea astfel incat o luna din concediul mamei trebuie sa fie luata de catre tata.
Asta inseamna ca mama va avea practic concediu de 23 de luni, iar eu o luna. Seful meu zice ca nu stie nimic de asa ceva. Care este legea care prevede lucrul acesta si cine va plati luna aceea de concediu a mea ? Patronul sau statul ?
Ce implicatie are aceasta lege (daca exista) fata de cele 5 zile de concediu de care stiam, la care se puteau adauga inca 10 in cazul urmarii cursului de puericultura ?
1. Cele 5 zile de concediu paternal, acordate prin Legea 2010/1999 nu au nici o legatura cu acordarea CCC, adica puteti sa luati si acele 5 zile (eventual +10) si sa intrati apoi si in CCC.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
3. - Acea luna de CCC o luati daca indepliniti conditiile (aceleasi ca si pentru mama copilului).
- Indemnizatia pentru acea luna de CCC se calculeaza la fel (85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului) si va este platita de catre stat prin Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (la fel ca si cele 23 de luni de CCC luate de mama).
- Actele necesare le depuneti la Primarie.
Va multumesc pentru raspuns si promptitudine.
Mai am totusi o intrebare: indemnizatia pentru luna aceea se calculeaza din salariul meu sau tot din salariul sotiei ?
Am inteles.
Atunci inseamna ca patronul meu nu v-a trebui sa plateasca nimic pentru luna aceea in care sunt eu in concediu...
Din punctul lui de vedere e ca si cum as fi in concediu fara plata, iar el nu mai plateste o luna nici catre mine (salariul) nici catre stat (impozitele pentru salariul meu).
1. - Dvs. faceti o cerere de suspendare a contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC pentru o luna.
- Angajatorul emite decizia de suspendare a CIM, iar o copie dupa aceasta decizie o duceti la Primarie impreuna cu celelalte acte necesare.
- Dupa acea luna de CCC faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Inspectorul de resurse umane de la firma stie cum se procedeaza.
3. - Pe perioada de CCC dvs. sunteti asigurat la sanatate iar aceasta perioada este asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si somaj.
- Pe perioada de CCC angajatorul nu plateste nimic pentru dvs. (nici salariu, nici contributii).