avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil, indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil, indemnizatie

Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a .
Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la varsta de 2 ani ? Mentionez ca in ultimii 2 ani a lucrat doar 4 luni . Multumesc frumos .
Cel mai recent răspuns: cristeaion , utilizator 17:42, 18 Ianuarie 2014
1. Depind ce statut are in cele 12 luni premergatoare nasterii coplului (inclusiv luna ansterii).

2. Daca in cele 12 luni a urmat, fara intrerupere, cursurile de zi ale scolii postliceale (chiar daca o perioda a avut salariu) poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil.

3. Ar fi bine sa precizati data prognozata a nasterii copilului si care este statutul viitoarei mame in fiecare din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
Frecventeaza scoala postliceala cursuri de zi din 1 octombrie 2013 si alucrat 4 luni din febr pana in mai 2013.Normal trebuie sa nasca la sfarsitul lunii martie .Multumesc mult pentru raspuns .
Daca data prezumata a nasterii este in martie 2014, atunci perioada eligibila pentru CCC este aprilie 2013 - martie 2014.

Din ceea ce ati postat dvs reiese o perioada neacoperita in care nu aveti venituri supuse impozitului pe venit si nici perioade asimilate care se pot lua in considerare in perioada : iunie - septembrie 2013.

Ce statut ati avut in aceasta perioada?
casnica . Sotul daca este angajat poate primi CCC ?
1. Daca tatal copilului are venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) poate beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Dar, pentru a avea niste venituri in plus, in casa, va recomand ca tatal copilului sa solicite direct stimulentul de insertie, fara a mai intra in CCC.
- Astfel va primi salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Deoarece mama copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) tatal copilului poate beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

4. Parintii mai beneficiaza si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

Alte discuții în legătură

Prenatal alina102 alina102 buna ziua ,am si eu o intrebare la dvs sunt insarcinata in 5 luni jumate si sunt angajata incepand cu data de 09 septembrie 2013 iar data aproximativa cand voi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie bogdangabor bogdangabor Buna ziua ! M-am casatorit in luna august 2015. Sotia a intrerupt activitatea la locul de munca in luna iulie si a si terminat studiile postliceale in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc pentru tata diana_ana_mihaela diana_ana_mihaela Ma intrereseaza si pe mine daca sotul meu poate beneficia de indemnizatia pt cresterea copil si care ar fii suma daca opteaza sa stea un singur an in ... (vezi toată discuția)