avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie CCC pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie CCC pentru tata

Ma intrereseaza si pe mine daca sotul meu poate beneficia de indemnizatia pt cresterea copil si care ar fii suma daca opteaza sa stea un singur an in concediu pt crestere?
Mai este valabila legea in care ar fi beneficiat de acel procent de 75% sau 85% ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:14, 29 Martie 2012
1. Sotul poate beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole.

2. - Daca solicita CCC pana la 1 an indemnizatia va fi de 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului dar nu mai mare de 3.400 lei si nici mai mica de 600 lei.
- Daca solicita CCC pana la 2 ani indemnizatia va fi de 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului dar nu mai mare de 1.200 lei si nici mai mica de 600 lei.
multumesc frumos

as mai avea o intrebare
Daca totusi s-ar duce la servici mai beneficiaza de cei 500, 00 RON?
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Da, sotul poate beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar si in acelasi timp si de salariu (deci poate sa nu intre efectiv in CCC).

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului alin1989 alin1989 eu sunt angajat de 3 luni la o firma si recent sotia mia nascut si am bagat prenatal prin facultate,intrebarea mea ar fi daca mai pot sta angajat sau nu sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alexandra1105 alexandra1105 Am o situatie mai ciudata si as vrea sa stiu cam in ce categorie ma incadrez cu privire la aceasta indemnizatie. Sunt studenta la zi (in ultimele 12 luni fara ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)