avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Am o situatie mai ciudata si as vrea sa stiu cam in ce categorie ma incadrez cu privire la aceasta indemnizatie. Sunt studenta la zi (in ultimele 12 luni fara intreruperi) si insarcinata; din cate stiu am dreptul la 600 de lei indemnizatie, insa acum am semnat un contract individual de munca. Intrebarea mea este daca pot primi acel stimulent de insertie de 500 de lei in cazul in care continui sa merg la servici dupa ce nasc. Nu stiu pe cine sa intreb si cu atat mai putin sa interpretez legea. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:58, 4 Octombrie 2012
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

1. - Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului intra si luni in care ati fost studenta la zi si luni in care aveti venituri din salarii este foarte bine.
- Pentru calculul indemnizatiei pentru CCC se vor lua veniturile din salarii, se impart la 12 si daca este mai mult de 600 lei aceea va fi indemnizatia, daca este mai putin de 600 lei veti primi 600 lei.

2. Daca atunci cand veti fi gravida in luna a saptea veti avea cel putin o luna de venituri din salarii veti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si apoi de CCC sau de stimulentul de insertie.

3. - Cum v-a spus si colega mea mai sus puteti beneficia direct de stimulentul de insertie adica primiti si salariu pentru munca depusa si, de la stat, inca 500 lei lunar, pana va implini copilul 2 ani.
- Mergeti la Primarie si solicitati actele necesare pentru stimulentul de insertie.

4. Daca de la Primarie nu stiu sa va lamureasca puteti sa intrebati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie si unde merg actele pe care le-ati depus la Primarie.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului, mama studenta marinela_culea marinela_culea Buna ziua! In cazul in care am fost angajata cu crate de munca din septembrie 2011, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, daca voi naste ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor LiliMaria LiliMaria Care este indemnizatia pe care trebuie sa o primesc lunar? Precizez ca am un copil mai mare de 3 ani, iar in prezent urmeaza altii 2 copii (gemeni). Pot primi ... (vezi toată discuția)