avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie

Buna ziua !
M-am casatorit in luna august 2015. Sotia a intrerupt activitatea la locul de munca in luna iulie si a si terminat studiile postliceale in august.Dupa nunta ne-am mutat in alt oras de unde sunt eu si nu si-a gasit loc de munca pana in decembrie. Iar de curand am aflat ca este insarcinata in 7 saptamani. se poate plati retroactiv pentru a beneficia ea de indemnizatia de crestere copil ?? sau sa intru eu in concediu parental, avand in vedere ca termenul dat de medic pentru nastere ar fi luna noiembrie...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 25 Martie 2016
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale etc.).
- Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

2. Daca nasterea are loc in noiembrie cele 12 luni eligibile sunt decembrie 2015 - noiembrie 2016.

3. - Daca mama copilului nu indeplineste conditiile atunci puteti solicita dvs. sa intrati in CCC daca le indepliniti.
- Sau dvs. puteti beneficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani, fara sa mai intrati in CCC.
- Adica primiti salariu mpentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2010:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizația pentru creșterea copilului Bogdanel83 Bogdanel83 Am o întrebare si o nelămurire eu in lunile ian2014 si feb 2014 am fost angajat cu 2h pe cartea de munca si sotia trebuie da nasca in feb2015 pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil sabina84 sabina84 Intrebarea mea este,care sunt pasii care trebuie sa-i faca pentru a beneficia de CCC in situatia urmatoare; Copilul este nascut la data de 15 sept.2014 ... (vezi toată discuția)