avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizația pentru creșterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizația pentru creșterea copilului

Am o întrebare si o nelămurire eu in lunile ian2014 si feb 2014 am fost angajat cu 2h pe cartea de munca si sotia trebuie da nasca in feb2015 pot beneficia de stimulentul de inserție. Eu lucrez fara întrerupere di 30.09.2011, aștept răspunsul dvs sau daca pot sas plătesc din ''mana'' cotizările pe lunile in care am fost angajat cu 2h.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 16 Ianuarie 2015
Ordinul 1474/2011
situatie : Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

solutie : Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

Prin urmare, dvs. puteti solicita direct stimulentul de insertie si fara sa intrati in CCC, iar daca sotia nu poate beneficia de concediul de maternitate, veti beneficia de stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului si pana inclusiv in ziua in care acesta implineste varsta de 2 ani.

Daca sotia beneficiaza de concediu de maternitate si nu poate beneficia de concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, atunci veti beneficia direct de stimulentul de insertie, fara a mai solicita si acordarea CCC, dupa ce se termina concediul de maternitate.
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie beteaguconstantin1 beteaguconstantin1 Se poate acorda indemnizatia de insertie fara a mai intra efectiv in concediu de crestere a copilului? Mentionez ca sotia nu lucreaza si ,fiind singurul ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizaelena elizaelena buna seara! As dori sa aflu cat ar trebui,minim,sa stau acasa si sa beneficiez de acest stimulent? mentionez ca sotia mea nu lucreaza, doar eu,de26 luni. si ce ... (vezi toată discuția)