avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interzicerea casatoriei/inrudirea de orice fel intre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interzicerea casatoriei/inrudirea de orice fel intre angajatii aceleiasi firme. Legala sau nu?

Apreciati legala o decizie interna sau o prevedere in regulamentul intern, prin care patronul sa stabileasca faptul ca este interzisa casatoria sau inrudirea de orice fel, in mod voit, intre salariatii societatii, iar in cazul in care se constata acest lucru de catre conducere, unul dintre salariatii care s-au inrudit trebuie sa isi depuna demisia? Daca nu o considerati legala (personal mi se pare abuziva), as dori si un temei legal care, prin interpretare (pentru ca nu cred ca exista o prevedere expresa in acest sens) sa interzica asemenea practici? Ideea a venit patronului dupa ce a vazut intr-un regulament intern al unei companii multinationale active pe piata noastra o asemenea regula si daca aia au, noi de ce nu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 17 Februarie 2009
Codul muncii

Art. 5. - (1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

A se vedea si
Ordonanţă nr. 137 (r1) din 31/08/2000
privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
romascanu, moderator
In Codul familiei sunt reglementate situatiile in care casatoria este interzisa (art.5 - 9). Prin urmare, o astfel de prevedere cuprinsa intr-un ROI este nelegala atata timp cat este contrara dispozitiilor legale in materie.
De altfel, orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său. Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate de catre salariat.
Nu numai ca este in afara legii, prevederea respectiva, dar este si absurda si nemaiauzita, cum se poate asa ceva? Cum este posibil ca un angajator sa ceara demisia salariatilor care se casatoresc in cadrul societatii??? :slap: Incredibil!
Va multumesc tuturor, se pare ca nu am cautat cu atentie temeiul legal.E mai mult decat clar. In Romania orice e posibil si efectul de turma isi spune cuvantul. Macar de am prelua aspectele bune vazute la altii.
Cred ca unii angajatori si-au rezolvat toate problemele si acum cauta sa inventeze orice pentru a-si arata "inteligenta". O mare tampenie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)
Beneficii salariati morosa morosa Suntem un colectiv de salariati in nr de 8 .Firma unde lucram are mai multe puncte de lucru.Nu este prima data cand patronul face diferenta intre salariatele ... (vezi toată discuția)
Salariul de incadrare Gentleman 79 Gentleman 79 Buna seara, am o nelămurire în legătură cu salariul de încadrare la firma care lucrez suntem 8 șefi de secție și salariul mărit il au doar 6 din noi. ... (vezi toată discuția)