Codul muncii
Art. 5. - (1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.
A se vedea si
Ordonanţă nr. 137 (r1) din 31/08/2000
privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare
In Codul familiei sunt reglementate situatiile in care casatoria este interzisa (art.5 - 9). Prin urmare, o astfel de prevedere cuprinsa intr-un ROI este nelegala atata timp cat este contrara dispozitiilor legale in materie.
De altfel, orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său. Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate de catre salariat.
Nu numai ca este in afara legii, prevederea respectiva, dar este si absurda si nemaiauzita, cum se poate asa ceva? Cum este posibil ca un angajator sa ceara demisia salariatilor care se casatoresc in cadrul societatii??? :slap: Incredibil!