avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere nou nascut
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere nou nascut

Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 23 mai 2013.
Pe 22 februarie 2012 mi s-a incheiat contractul de munca la o anumita firma si imediat pe 23 mai 2012 am incheiat contract de munca cu o alta societate.

Mi-e teama ca nu am vechime in munca de 12 luni.
Se consiera continuitate intre cele doua locuri de munca?
Daca nasc mai devreme decat cele 9 luni mai beneficiez de indemnitie?
Cum se calculeaza cele 12 luni vechime? Pana in momentul nasterii sau pana la sfarsitul concediului de maternitate?
Daca am beneficiat de concediu medical in luna ian 2013, pe perioada conced med se considera vechime?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:49, 19 Februarie 2013
OUG 111/2010:
"(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara."

Veniturile obtinute in perioada de concediu medical sunt supuse impozitarii, deci, da, sunt luate in calcul la stabilirea termenului de 12 luni.
Multumesc, sunt lamurita cu concediul medical...
La celelalte intrebari astept raspuns.

In enuntul dvs scrieti ca incetarea primului contract e pe 22 februarie si angajarea la urmatorul loc de munca e pe 23 mai. Daca insa incetarea e pe 22 februarie ca ultima zi lucrata si 23 februarie ca prima zi la al doilea loc de munca, este continuitate.

"Daca nasc mai devreme decat cele 9 luni mai beneficiez de indemnitie?
Cum se calculeaza cele 12 luni vechime? Pana in momentul nasterii sau pana la sfarsitul concediului de maternitate?"
Din extrasul de lege rezulta ca perioada de 12 luni in care ati obtinut venituri supuse impozitarii trebuie sa fie precedenta datei nasterii copilului.
Am inteles,practic daca lucrez de pe 23 mai 2012 cand se implinesc 12 luni de vechime?
1. - Daca data prezumata a nasterii copilului este 23 mai 2013 atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt iunie 2012 - mai 2013.
- Asadar nu trebuie sa va faceti probleme in ce priveste indemnizatia pentru CCC chiar si in cazul in care veti naste inainte de termen.
- Legea permite si fractiunile de luna.

2. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil lfodor lfodor Buna ziua as dori sa stiu daca pot sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului.Am lucrat din 24 ianuarie 2012 pana in 23 aprilie 2012 la o societate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere copil ralucaene ralucaene SUNT ANGAJATA INCEPAND CU DATA DE 15 FEBRUARIE 2012 SI DATA PROBABILA A NASTERII ESTE 9 MARTIE 2013. PROBLEMA MEA ESTE CA ESTE PROBABIL SA NASC PREMATUR ADICA ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului valentina0000 valentina0000 buna ziua in luna iunie angajatorul m.a bagat in 19 zile fara plata...eu nu stiam pe atunci ca sunt insarcinata. data la care trebuie sa nasc este 20-23 ... (vezi toată discuția)