avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Noul Cod de procedura civila - competenta in fond a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Noul Cod de procedura civila - competenta in fond a Curtii de Apel

Stimati domni avocati,
Am pentru dvs. urmatoarea intrebare avand in vedere noile prevederi ale Noului Cod de Pr. Civila ref. la competenta tribunalelor si a Curtilor de apel: asadar, conf. art.96, Curtea de apel judeca in prima instanta cererile in materie de contencios administrativ si fiscal potrivit legii speciale. Asadar, intreb eu, litigiile privind taxe de poluare nu se vor mai adresa Tribunalelor ci Curtilor de Apel? De asemenea litigiile cu Curtea de Conturi care se adresau Tribunalelor se indreapta tot spre Curtea de apel?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 17:04, 19 Februarie 2013
ana*maria a scris:

conf. art.96, Curtea de apel judeca in prima instanta cererile in materie de contencios administrativ si fiscal potrivit legii speciale.

Acele litigii vor fi judecate de CA doar dacă prin legea specială care reglementează acea taxă sunt date în competența CA.
Dacă legea specială nu prevede competența de judecată a acestor litigii, ele se vor judeca conform regulii generale, adică după valoarea obiectului cererii, deci la judecătorie dacă valoarea este sub 200.000 lei sau la tribunal dacă valoarea este mai mare de 200.000 lei (ceea ce este foarte puțin probabil).

Dacă în legea specială a taxei de poluare este prevăzută expres competența tribunalului, atunci acestea se vor judeca (indiferent de valoare) la tribunal.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod de procedura civila - taxa auto poluare ContSters215404 ContSters215404 Conf. noului C.pr.civ procesele in contencios administrativ si fiscal (taxa poluare) se vor judeca in prima instanta de Curtea de Apel si in recurs de ICCJ ? ... (vezi toată discuția)
Competenta judecatorie - contencios administrativ si fiscal andreea.d andreea.d Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu competenta judecatoriei de a judeca PE FOND un proces pe contencios administrativ si fiscal. Obiectul este ... (vezi toată discuția)
Sesizarea instantei de contencios adm.-teritorialitate elena20a elena20a Buna ziua, puteti sa-mi spuneti, va rog, care este instanta competenta teritorial in cazul unei sesizari a instantei de contencios? (vezi toată discuția)