avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Închiderea exercițiului financiar 2024: Noutăți legislative și tratamente contabile

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum imi recuperez cartea de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum imi recuperez cartea de munca?

Buna ziua.In anul 2009 am incheiat colaborarea cu un angajator din cauza unui litigiu de munca.Nici pana in momentul de fata nu a avut bunavointa sa-mi returneze cartea de munca.Nu mai stiu nimic depsre firma respectiva.Intre timp am mai lucrat la alte firme cu contract de munca,Insa imi vreau cartea de munca inapoi deoarece am ani de vehime pe care nu vreau sa ii pierd.Firma care mi-a oprit cartea de munca avea sediul in Bucuresti ,iar eu lucram intr-o locatie de-a lor in alt judet.Unde sa ma duc pentru a-mi rezolva problema?Cum sa procedez?Va rog mult sa ma indrumati.Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: ralu1981 , utilizator 13:21, 20 Februarie 2013
Impotriva refuzului angajatorului dvs de a va elibera carnetul de munca va puteti adresa ITM-ului in raza caruia isi are sediul social angajatorului sau instantei de judecata.

Dar daca renunt la cartea de munca,o dau in Monitor si imi scot alta trebuie sa merg la fostii angajatori pentru a-mi recupera anii de vechime sau ma pot adresa la ITM in judetul unde locuiesc?La ITM nu au nicio statistica?
Pentru reconstituirea vechimii in munca va trebui sa publicati in Monitorul Oficial pierderea carnetului de munca si apoi sa solicitati de la fostii angajatori eliberarea de adeverinte de vechime pentru perioadele lucrate .

Ceea ce doriti dvs tine mai intai de obligatiile angajatorului si apoi va puteti adresa ITM-ul in cazul unui refuz al acestuia de a va solutiona cererea .

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.Extrem de profesionist si bine detaliat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca balea eugenia balea eugenia Cum pot obtine revisal pe toata perioada muncita? Am pierdut cartea de munca si itm-ul de 2 luni conform legii nu mai elibereaza extrase (vezi toată discuția)
Vechime in munca Mimoza1 Mimoza1 Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un sfat, si anume: cum fac dovada vechimii in munca fara cartea de munca? pe care am pierdut-o.Am fost la ITM si nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca relivoinea relivoinea am lucrat la un atelier de croitorie,am depus cartea de munca intr-un cat am mai lucrat aprox 11 ani la o alta unitate de croitorie.intru cat din 2011 sa ... (vezi toată discuția)