avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate considera abandon?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate considera abandon?

Buna ziua,
Va scriu in speranta unui ajutor real. Sunt casatorita de aproximativ 3 ani si am un copil minor de 1 an si jumatate.Sotul meu nu este cetatean roman, are doar permisul de sedere pentru intregirea familiei, acela valabil 10 ani.In timpul casniciei a plecat de acasa de o multime de ori. Cate o saptamana, doua. Cel mai mult a fost plecat o luna, cu tot cu bagaje, fara sa-l interseze ce face copilul, ce manaca, daca este sanatos. L-am iertat de fiecere data cu gandul de a-i oferi copilului un camin stabil, cu o mama si un tata. Acum povestea s-a repetat. De 2 saptamani a plecat, fara ca macar sa stiu motivul. Nu a vorbit cu mine doua zile pentru ca ma dusesem sa inlocuiesc o colega de serviciu pentru cateva ore. In momentul in care l-am rugat sa-mi spuna motivul pentru care este suparat a reactionat violent s-a imbracat si a plecat. Nu a dat nici un telefon sa vada ce face copilul, daca este sanatos, daca are tot ce-i trebuie. S-a intors dupa o saptama si jumatate si si-a luat hainele, motivand ca asa vrea el.Nici macar nu a intrat sa vada ce face copilul.Mentionez ca locuim in casa parintilor mei. Vreau sa stiu daca poate fi incadrat la abandon de familie, care pot fi repercursiunile si daca poate avea vreodata vreo sansa la custodia copilului, in conditiile in care cred ca este a opta oara cand ne lasa si nu-l intereseaza.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:52, 17 Februarie 2009
Parasirea domiciliului comun contituie motiv de divort din culpa exclusiva a sotului .
Puteti invoca , ca si argument in desfacerea casatoriei , parasirea nejustificata a domiciliului conjugal .
Incredintarea minorului se face , intotdeauna , in interesul acestuia , si in urma unei anchete sociale.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Abandonul de familie

Art. 305
Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca,
se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.
Abandonul de familie este o fapta de natura penala. Dumneavoastra ce urmariti de fapt : condamnarea sotului sau obligarea acestuia de a contribui la intretinerea familie?
Nu intentionez sa-i fac rau, voiam doar sa stiu ce motive pot invoca pentru divort in conditiile date De asemenea as vrea sa stiu care sunt pasii care trebuie urmati in asemenea situatie. Este foarte posibil ca din dorinta de a-mi face rau sa doreasca sa obtina custodia copilului. Ce ar trebui sa fac pentru a nu avea probleme in conditiile in care as dori spre exemplu sa plec din tara in vacanta impreuna cu copilul? Nu doresc sa mai aiba nici un fel de legatura cu noi, nici macar sa-i ofere copilului pensile alimentara.
Multumesc mult pentru ajutor.
Pensia de intretinere este dreptul copilului, iar dumneavoastra nu puteti sa invocati faptul ca renuntati la ea. daca copilul va este incredintat dumneavoastra spre crestere si educare prin hotarare definitiva si irevocabila, puteti sa calatoriti in strainatate impreuna cu copilil minor fara a fi nevoie de acceptul tatalui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon al minorului in custodie? yvvv yvvv In urma divortului minorul este incredintat mamei. In ce conditii aceasta poate lasa in grija vecinilor, bonei...ect minorul atunci cand pleaca pentru cateva ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara carmencarmen1973 carmencarmen1973 Buna ziua!am divortat in luna ianuarie la notar,de comun acord si avem un copil minor,de 9 ani.Fostul sot e stabilit in Cipru,acolo unde lucreaza de 10 ... (vezi toată discuția)
Probleme cu tata roxiana roxiana parinti mei sunt divortati tata este plecat in spania imi trimite pensia alimentara foarte rar. ce pot face ?? va rog ajutati-ma:((:( (vezi toată discuția)