avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Plata partiala la o datorie prescrisa
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Plata partiala la o datorie prescrisa

Buna seara,
Am o ruda care a facut o gafa, si anume a platit jumatate dintr-o datorie prescrisa. Adica o firma de recuperari creante (in cazul acesta un credit restant) a trimis acasa plicuri cu acele `intimidari` pana la ultimul care se intitula "Instiintare de vizita la domiciliu" la care ruda mea - din prostie=neinformare - a luat-o de buna si s-a dus la plateasca jumatate din suma asa-zisa restanta, fara a-si pune intrebari si nici nu a cerut informatii competente. Cel mai interesant este ca la banca care a vandut creanta respectiva (unde a facut plata ruda mea) acea persoana despre care spune firma de recuperari creante, nu mai figura in baza lor de date in nici un fel. De aici am dedus ca s-a prescris si ruda mi-a confirmat ca este vorba de un credit de cel putin 5 ani daca nu mai mult. Acum gafa a facut-o, intrebarea este daca astfel i se poate reactiva termenul de prescriptie si/sau daca mai poate recupera plata nejustificata?
PS: da, stiu, prostia doare!:D

Multumesc anticipat pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters194995 , utilizator 09:19, 21 Februarie 2013
Nu mai poate recupera banii.
Nu conteaza cand a facut creditul, ci daca au trecut 3 ani neintrerupti de vreo plata sau de un act de excutare de la data cand a fost declarat scadent anticipat pt neplata.
Ca nu mai e in evidentele bancii nici asta nu e un indiciu ca ar fi prescris.
Daca dreptul la actiune al creditorului e prescris, nu inseamna ca plata catre el e nejustificata, e justificata pt ca ruda are o datorie de dat, obligatiile se executa si de bunavoie.
Daca intr-adevar dreptul la actiune al creditorului ar fi prescris, plata vine dupa implinirea termenului de prescriptie si nu il mai poate intrerupe.
ps. prostia nu doare, daca ar durea.. multi s-ar tavali in chinuri
Buna seara

In situatia in care ai achitat o datorie care s-a prescris, plata este considerata valabila si nu mai beneficiezi de dreptul de restituire.

“Plata facuta voluntar de catre datornic creditorului, indiferent de motivul care l-a determinat sa achite datoria sau doar o parte din ea, este o plata valabila, chiar daca s-a implinit termenul de prescriptie a executarii silite. (…) Debitorul nu mai are dreptul, potrivit legii, de a solicita creditorului restituirea banilor”,

Ok, multumesc pentru raspunsuri-macar ne-am lamurit ca nu mai oate recupera nimic. Insa tot nu am aflat daca se poate reinstala prescrierea, respectiv daca acum este obligat sa restituie si cealalta parte din datorie? Eu presupun ca da...mai ales acum! :D
Si, da nu se efectuase nici o plata "au trecut 3 ani neintrerupti de la data cand a fost declarat scadent anticipat pt neplata".

Plata facuta dupa termenul de prescriptie nu intrerupe prescriptia. Daca au trecut trei ani de la ultima plata sau de la inceperea procedurii de executare, aceasta este prescrisa in continuare. Atat doar ca nu isi poate recupera banii, cum bine au spus colegii de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)