avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa unchi de frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa unchi de frate

Buna ziua,

Unchiul meu, fratele tatalui, a murit. Nu are copii, nu a fost vreodata casatorit, nu are frati sau parinti in viata, are o verisoara si un unchi.Intrebarea mea este cine are dreptul la mostenire si in ce cota? Precizez ca de inmormantare m-am ocupat doar eu.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Simonasasu , utilizator 20:03, 5 Martie 2013
Bună ziua,

Întrucât nu are copii (şi presupun că nici nu a avut) iar dumneavoastră sunteţi fiica fratelui defunctului, asta înseamnă că există moştenitori din clasa a II-a, deci colaterali şi ascendenţi (privilegiaţi).

Cum ascendenţii privilegiaţi nu mai trăiesc, moştenirea se împarte între colateralii privilegiaţi ai acestuia: tatăl dv. şi ceilalţi fraţi ai unchiului, chiar dacă nu se mai află în viaţă (îi vor reprezenta copiii lor, cu condiţia să aibă).

La succesiunea unchiului, dumneavoastră veţi veni, prin reprezentare, în locul tatălui dumneavoastră, deci veţi fi singurul moştenitor.
Dacă unchiul dumneavoastră nu a mai avut alţi fraţi, atunci puteţi să vă opriţi aici din citit.
Dacă unchiul a mai avut şi alţi fraţi care sunt predecedaţi, în locul lor vor veni copiii lor, tot prin reprezentare, dacă există.

Moştenirea se împarte în acest caz pe "tulpini" (consideraţi fiecare frate al unchiului dv., care poate fi reprezentat, ca fiind o "tulpină").
Deci dacă unchiul are doi fraţi, dintre care unul are un copil iar altul trei, moştenirea nu se împarte la patru, ci la doi, pentru că sunt două tulpini: prima tulpină (un copil) are dreptul la jumătate, iar cea de-a doua tulpină (trei copii) are dreptul la cealaltă jumătate.

Nu am luat în calcul varianta unor fraţi postdecedaţi, întrucât presupun că unchiul a murit recent, după cum aţi formulat mesajul, şi... probabil că i-aţi fi menţionat, dacă ar fi existat.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
nicu12 a scris:

Bună ziua,



Cum ascendenţii privilegiaţi nu mai trăiesc, moştenirea se împarte între colateralii privilegiaţi ai acestuia: tatăl dv. şi ceilalţi fraţi ai unchiului, chiar dacă nu se mai află în viaţă (îi vor reprezenta copiii lor, cu condiţia să aibă).



haydi....chiar am un certificat de mstenitor emis in favoarea descendentilor colateralilor ...dar pt un mostenitor fara capacitate de folosinta {fratele)


ca si cum succesiunile succesive se pot dezbate si separat:rofl:
masa succesorala e altceva...

Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ContSters267790, utilizator
Cum adica @milika?
Reprezentarea functioneaza in clasa 1 pt descendenti si clasa 2 pt colateralii privilegiati.
In cazul dvs @simonasasu dupa datele care ni le ati dat sunteti singurul mostenitor. @nicu12 are dreptate si v a explicat destul de Clar.

Aha.....ti ai revenit....la reveneala....este succesiune successive, deci decedatul 2 exista la decesul lui de cujus 1......
:P
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ContSters250994, utilizator
adica se poate emite un certificat de mostenitor in favoarea unei persoane fara capacitate de folosinta???
eu am un astfel de certificat in favoarea mortului prezent la dezbatere si ma judec cu descendentii colaterali ai mortului..
si ma si prapadesc de ...
succesiunile succesive nu se pot dezbate una cate una, ci deodata....:) sau poate de la urma la sfarsit
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ContSters267790, utilizator
Cred ca nu ne intelegem si .....ma las pagubasa.... Probabil sunteti obosit. Orice persoana in viata la moartea autorului poate avea vocatie succesorala. Deci daca am pe A care a decedat primul si B a decedat duoa A si fac succesiune successiva, in prima succesiune dupa A ca mostenitor va aparea si B, deoarece la mometul decesului lui A , B era in viata, iar imediat ca d aia e successiva, avem succesiunea lui B , in care sunt trecuti mostenitorii lui B. In succesiunile succesive se elibereaza un singur certificat de mostenitor.

Alte discuții în legătură

Speta drept civil randall randall Buna seara, as avea si eu o speta de rezolvat, tot pt seminar si am nevoie de ajutorul dvs. Speta este: http://imigi.ro/files/5717/lastscan.jpg Multumesc ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)