Daca partile dintr-o disputa privind malpraxisul mediacl ajung la o intelegere prin mediere, dupa ce se incheie Acordul de mediere, ce valoare are acesta asupra platii in rate a sumei pe care s-au inteles partile? Ce trebuie sa faca partea 1 care urmeaza sa primeasca sumele pe care s-au inteles pt ca partea 2 sa nu se razgandeasca in privinta intelegerii surprinsa in acord?
Sa trimita acordul in instanta pentru investirea lui. Astfel acordul capata valoare de lucru judecat si ulterior este investit cu formula executorie. De aici partea nu trebuie decat sa se duca la un executor judecatoresc.
" La articolul 59, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Partile acordului de mediere se pot infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, indeplinind procedurile legale, sa dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor. Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau rezedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor sa da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii. Dispozitiile art. 439-441 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator."
Ca o completare la explicatia de mai sus, daca medierea a avut loc in afara unui proces, acordul poate fi autentificat de un notar si investit prin vointa partilor ca titlu executoriu.
In plus:
De regula, in astfel de cazuri este implicat in acord si asiguratorul medicului, care, in mod uzual, este platitorul despagubirii (in conditiile politei sale de asigurare) , cu exceptia cazului in care medicul prefera sa isi asume personal plata daunei.
Doar ca in acest caz, este destul de probabil ca asiguratorul sa doreasca parcurgerea procedurilor de constatare a malpraxisului, reglementate de Legea 95/2006, pentru a avea o justificare a platii daunei.( Puteti gasi unele detalii generale pe siteul meu.)
Evident, calea cea mai simpla este acordul direct cu medicul in culpa.
Ca recomandare generala, e preferabil ca un acord de mediere sa fie cat mai bine redactat, in sensul de a cuprinde toate aspectele, cat mai clar si exact.
Mediatorul trebuie sa faca eforturi, in limitele permise de procedura si mai ales daca partile nu sunt asistate de avocat, pentru a se asigura ca intelegerea va fi completa atat in privinta sumei, cat si a conditiilor de plata: nivel rate, termene de plata, eventuale penalitati, etc. Orice aspect neglijat poate periclita respectarea ulterioara a acordului.
Nu este obligatoriu sa fie si asiguratorul implicat, dupa cum descrie speta Irina S, cred ca medicul sa inteles direct cu pacientul fara a mai implica si societatea de asigurari.
Asa cum ziceau si colegii mai sus, se poate merge cu acordul la notar, sau la instanta.