avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Taxa judiciara de timbru ...daca urmam medierea
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Taxa judiciara de timbru ...daca urmam medierea

Asadar,ptr. o actiune in pretentii mi se restitue taxa judiciara de timbru ,binenteles daca conflictul se rezolva la mediator?Si aici vreau sa fac o mica paranteza:conform NCPC ,odata cu cererea de chemare in judecata ,trebuie sa fac si dovada platii acestei taxe ,sau pana la primul termen ?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 08:10, 28 Februarie 2013
Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.

Drepturi reale: dreptul de proprietate, de superficie, de uzufruct, de uz, de abitatie, de servitute, de administrare, de concesiune, de folosinta, drepturile reale de garantie, alte drepturi carora legea le recunoaste acest caracter.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator
,,Instanţa de judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia, în cazul în care
conflictul soluţionat este legat de o cauză succesorală pentru care nu s-a eliberat certificatul de moştenitor''
Cum interpretati acest alin. ?
In cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor nu se restituie taxa de timbru.
Conform unei ordonanțe din toamnă taxa de timbru nu se mai restituie în nici un caz chiar dacă litigiul s-a soluționat printr-un acord de mediere.
Legea 115/2012 (care a modificat partial si a completat Legea 192/2006) a intrat in vigoare la 1 octombrie 2012:

\"Art. 59
(1) Partile pot solicita notarului public autentificarea, in conditiile legii si cu respectarea procedurilor legale, a intelegerii lor.
(2) Partile se pot infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, indeplinind procedurile legale, sa se dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor. Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii. Dispozitiile art. 432-434 din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator.\"

\"Art. 59^1
Daca acordul se refera la o cauza succesorala si a intervenit inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, competenta apartine notarului public, conform legii.

Art. 59^2
Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.\"

Ordonanta Guvernului Romaniei cu nr. 90/2012 a modificat partial alin.(2) - cel scris cu litere italice mai sus, dupa cum urmeaza (s-a modificat doar mentiunea referitoare la CPC):

\"(2) Partile acordului de mediere se pot infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, indeplinind procedurile legale, sa dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor. Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau rezedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor sa da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii. Dispozitiile art. 439-441 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.\"

Articolele din Legea 134/2010 privind Codul de Procedura Civila la care se face referire sunt:
Forma tranzactiei Art. 439
Tranzactia va fi incheiata in forma scrisa si va alcatui dispozitivul hotararii.

Calea de atac Art. 440
Hotararea care consfinteste tranzactia intervenita intre parti poate fi atacata, pentru motive procedurale, numai cu recurs la instanta ierarhic superioara.

Domeniu de aplicare Art. 441
Dispozitiile prezentei sectiuni se aplica in mod corespunzator si in cazul in care invoiala partilor este urmarea procedurii de mediere.

Deci sunt urmatoarele variante:

1. Conflictul nu a ajuns inca in instanta, ci direct la mediere: Partile acordului de mediere se pot infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, indeplinind procedurile legale, sa dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor. Cererea adresata instantei este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.

2. S-a apelat la mediere dupa ce conflictul a fost dedus judecatii, devenind litigiu: In cazul in care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, dispunand si restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.

Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor.


Concluzie: TAXA DE TIMBRU SE VA RESTITUI in toate cauzele civile al caror obiect este evaluabil in bani si pentru care partile au platit o taxa de timbru insa, cu urmatoarele exceptii in cauzele in care se solutioneaza prin mediere:
- transferul dreptului de proprietate
- constituirea altui drept real asupra unui bun imobil
- partaje
- cauze succesorale
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa timbru judiciar incepind cu 1 oct 2012 paulghita paulghita se poate recupera taxa de timbru judiciar intr-o actiune de partaj succesoral dupa data de 1 oct 2012>? (vezi toată discuția)
Renuntare la judecata- recuperare taxe si onorariu expert prietenulomului prietenulomului Am achitat taxa de timbru pe valoare si expertiza tehnica dar dorim sa renuntam la judecata deoarece am ajuns la o intelegere . Se mai pot recupera taxele ?? (vezi toată discuția)
Confirmare prin articol de lege mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Am gasit pe net urmatoarele afirmatii: \\" Daca medierea partajului succesoral este procesuala, atunci cererea adresata instantei pentru ... (vezi toată discuția)