avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Confirmare prin articol de lege
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Confirmare prin articol de lege

Buna ziua.
Am gasit pe net urmatoarele afirmatii:
" Daca medierea partajului succesoral este procesuala, atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere poate sa contina si solicitarea returnarii taxei fiscale judiciare platite odata cu investirea instantei. Instanta va dispune restituirea taxei de timbru daca pentru cauza succesorala s-a eliberat certificatul de mostenitor.

Daca medierea partajului succesoral este extra-procesuala, atunci cererea adresata instantei pentru incuviintarea acordului de mediere este taxata cu timbru judiciar fiscal conform OUG 80/2013: taxa fixa de 20 lei la care se adauga 1,5% din valoarea taxei calculata la valoarea masei partajabile. Aceste taxe nu se returneaza, iar cererea se depune la judecatoria de care apartine una dintre parti sau biroul de mediator unde a fost incheiat acordul."

Cine poate sa imi spuna articolul si legea unde pot cauta daca aceste afirmatii sunt sau nu adevarate?
Multumesc anticipat.

Cu stima
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 09:22, 30 Mai 2014
Acestea sunt articolele de lege care va intereseaza:

Legea nr.192/2006

Medierea in cazul unui litigiu pe rolul instantelor de judecata

Art. 63
(1) In cazul In care litigiul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, dispozitiile art. 432-434 din codul de procedură civila fiind aplicabile in mod corespunzator.
(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate si/sau constituirea altui drept real asupra unui bun imobil.
(2 ind.1) Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul în care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor.


OUG nr.80.2013

Art.11
(1) Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a) cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere — 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. in cazui in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;
b) cereri in legatura cu masurile asiguratorii — 100 lei; cand cererile au ca obiect instituirea de masuri asiguratorii asupra navelor si aeronavelor se taxeaza cu 1.000 lei;
c) contestatia privind tergiversarea procesului si plangerea impotriva incheierii de solutionare a contestatiei — 20 lei.
Multumesc frumos.
Va doresc toate cele bune.
Buna ziua.
O intrebare, va rog:
Daca mostenitorii ajung la o intelegere in ceea ce priveste impartirea bunurilor si nu vor sa se mai duca la notar pentru ca au inteles ca beneficiaza de regim preferential in ceea ce priveste taxele, in situatia in care se duc in instanta, se impune urmatoarea intrebare:
intai deschid actiune in instanta dupa care se duc la mediator? Sau odata cu depunerea acordului de mediere, solicita instantei sa constate deschisa succesiunea, calitatea de mostenitori ai partilor, cotele ideale de mostenire si sa ia act de aexistenta acordului de mediere?
Cum se procedeaza pentru a plati acei 20 lei plus 50% din valoarea taxei de timbru aferenta.
Buna ziua. Parerea mea este ca trebuie sa va adresati notarului, nu instantei. Chiar in legea medierii este mentionat ca daca acordul de mediere intervine inainte de eliberarea certificatului de mostenitor, pentru legalizare trebuie sa va adresati notarului, nu instantei (art 59 indice 1, legea 192/2006).
Sau va puteti adresa mai intai notarului pentru eliberarea certificatului de mostenitor, ulterior stabiliti prin mediere modul in care doriti sa impartiti masa succesorala (nu este obligatoriu sa impartiti conform cotelor din certificat), iar dupa ce aveti un acord de mediere, va adresati instantei cu o cerere de incuviintare a acestuia, in vederea pronuntarii unei hotarari de expedient.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire neluvot2008 neluvot2008 buna ziua.as dori sa imi spuneti daca pentru dezbaterea mostenirii facuta pana in 6 luni de la decesul parintilor se plateste o suma mai mica.multumesc (vezi toată discuția)
Restituire taxa de timbru horatiuV horatiuV \\"Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara de timbru ...daca urmam medierea quiras quiras Asadar,ptr. o actiune in pretentii mi se restitue taxa judiciara de timbru ,binenteles daca conflictul se rezolva la mediator?Si aici vreau sa fac o mica ... (vezi toată discuția)